Små hoder, store smerter

Tiåringen Ulrikke Martinsen har migrene. Opptil to ganger i uka må hun forlate pulten sin og gå inn på grupperommet rett bak klasserommet. Der har Ulrikke en madrass som venter. Ofte er ro og hvile nok til å stoppe anfallet. Men medisinene ligger alltid i ranselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

400 000 nordmenn lider av migrene. 60 000 av disse er barn og unge under 18 år. Undersøkelser viser at nesten 30 prosent av alle 10.-klassinger har hodepine en gang i uka eller oftere.

- Dette er et alvorlig problem. Derfor setter vi barn og ungdom i fokus på dagens «hodepinedag», sier Anne Franck Paasche i Norsk Migreneforbund. I dag arrangerer forbundet åpne møter i ti norske byer over hele landet.

Blir sur

- Jeg blir sur når anfallene kommer, det er plagsomt og veldig vondt. Det er akkurat som om øyet detter ut, sier Ulrikke. Men det hjelper veldig at mamma, pappa, klassevenner og lærere forstår hvordan hun har det, og tar hensyn. Anfallene kommer ikke plutselig. Sikre tegn er kvalme og synsforstyrrelser i form av utydelige snøfiller på netthinna. Da trekker Ulrikke seg bort fra klassemiljøet og oppsøker stillheten i grupperommet. Ensomhet og ro er god medisin.

Tøffe anfall

Ulrikke har tre forskjellige slags anfall.

- Noen ganger kan jeg leke med de andre etter en stund, det er de lette anfallene. Når de litt verre anfallene kommer, må jeg pusle med mitt. Da passer det å tegne og å lese. Thor Heyerdahl er favoritten min, jeg har lest alt han har skrevet, sier Ulrikke stolt, og viser fram den siste boka hans. Noen anfall er så ille at Ulrikke må legge seg rett ned. Da sover hun gjerne til neste dag. De fleste barn sover av seg migreneanfallet. Men lille Ulrikke er ikke som gjennomsnittet. Hun har anfall som kan vare i timevis.

- I sommer hadde Ulrikke to anfall i uka. Verst var det på de varme dagene. Dette preger naturligvis hele familien, sier Ulrikkes mamma, Anne Martinsen, til Dagbladet.

Anne Martinsen forteller at Ulrikke har slitt med hodepine hele livet. Hun er også arvelig belastet. Både pappa og farmor har migrene.

Førskolebarn

- Tre til fem prosent av alle førskolebarn har migrene. Tallet blir høyere når barna kommer i puberteten. Det er flere jenter enn gutter som har migrene. Barn har vanligvis kortere anfall med mer intense smerter. Noen blir kvalme og kaster opp. Mange blir bedre hvis de unngår ulike typer mat og får nok søvn. Men en av tre trenger medisiner for å holde anfallene i sjakk, sier barnelege Johan Hagelsteen ved Volvat Medisinske Senter. Symptomer som foreldre skal ta på alvor er hodepine, manglende matlyst og ønske om å sove utenom vanlige leggetider. Skjer dette ofte, så oppsøk lege.

Leveregler

Ulrikke liker det ikke, men må takke nei til sjokolade. Også sitrusfrukter er bannlyst. Nok søvn er alfa og omega, og det er viktig å drikke mye.

- Du kan godt si at vi blir fiksert på livsstil, men det er helt nødvendig, sier Anne Martinsen, og fortsetter:

- Nå vet Ulrikke når varsellampa blinker. Hun er flink til å ordlegge seg, og vet hva som kan gjøres for å slippe unna anfallene.

SAMSTEMTE: Ulrikke og mamma Anne takler migrenen sammen. Foto: ESPEN RASMUSSEN