- Små sjanser for å finne overlevende

Politiet har avsluttet redningsaksjonen, og antar at far (38) og datter (6) er omkommet.

ØDELAGT: Dette er trolig båten som far (38) og datter (6) var ute og rodde med før ulykken skjedde. Foto: ESPEN RØST
ØDELAGT: Dette er trolig båten som far (38) og datter (6) var ute og rodde med før ulykken skjedde. Foto: ESPEN RØSTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TUDDAL/OSLO (Dagbladet): Store redningsmannskaper har siden fire-tida søndag lett etter en svensk mann (38) og hans danske datter (6), som ble meldt savnet etter at båten deres ble sett drivende nedover elva Skogsåi ved Søndelandsbrua i Tuddal i Telemark.

I halv elleve-tida avsluttet politiet redningsaksjonen. I morgen vil de fortsette søk etter antatt omkomne personer.

- Det er små sjanser for at de har overlevd, sier innsatsleder Bjørn Olav Eilefstjønn til Dagbladet.

Fortsetter letingen
Far og datter var ute på tur i en robåt da ulykken skjedde. På grunn av høy vannføring er det striere strøm enn vanlig i elva, som går gjennom området der de etter det Dagbladet kjenner til leide en hytte.

Faren og datteren ble sist sett av Ivar Haukås fra Tyddal, som så at de klamret seg til ripa på båten mens de ble dratt nedover elva. Han forsøkte å få tatt tak i båten, men fikk ikke hjulpet de savnede.

- Jenta ropte høyt, og faren ropte også, men jeg fikk ikke kontakt med dem. Jeg torde ikke å hoppe uti etter dem siden jeg var helt alene, forteller han til Dagbladet.

Operasjonsleder ved Telemark politidistrikt, Terje Edvardsen, fortalte i kveld at det vil bli lett etter de savnede til det blir mørkt.

STRI STRØM: Det er høy vannføring i Skogsåi. Foto: ESPEN RØST
STRI STRØM: Det er høy vannføring i Skogsåi. Foto: ESPEN RØST Vis mer

- Til kvelden vil vi ta en evaluering på hva vil vil gjøre. Fortsatt har vi en redningsaksjon på gang, sa Edvardsen.

I natt er letearbeidet avsluttet - men vil bli gjenopptatt når det blir lyst.

- Søket fortsetter mandag formiddag med cirka 30 mannskaper fra Røde Kors. I tillegg skal fem dykkere søke i elva på steder der det er forsvarlig og hensiktsmessig, opplyser operasjonsleder Elise Gotliebsen i Telemark politidistrikt til NTB.

De pårørende blir nå tatt hånd om av et kriseteam.

Vanskelig
Mannskapene har hatt et vanskelig letearbeid, spesielt fordi det er høy vannføring i elva. Rundt 50 frivillige fra Røde Kors, dykkere og helikopter har lett i elva og langs elvebredden.

Det har blitt foretatt målinger for å beregne hvor stor fart strømmen i den fem meter dype elva har, men foreløpig er det ingen funn på stedet.

HÅPET SVINNER: Innsatsleder Bjørn Olav Eilifstjønn sier det er små sjanser for at de to har overlevd. Foto: ESPEN RØST
HÅPET SVINNER: Innsatsleder Bjørn Olav Eilifstjønn sier det er små sjanser for at de to har overlevd. Foto: ESPEN RØST Vis mer

Sea King-redningshelikopter deltok i redningsarbeidet på stedet, og hadde tidligere selskap av to andre redninghelikoptre.

Robåten som de to var om bord i, ble funnet om lag 600 meter nedenfor Søndelandsbrua. Det er også funnet en åre og en redningsvest nedenfor fossen der de forsvant.

Det har vært mye nedbør i området det siste døgnet - Fra lørdag morgen til søndag morgen falt det 26 millimeter nedbør i Sauland, opplyser Meteorologisk institutt til NTB.

DYKKERE: Dykkere har deltatt i redningsaksjonen. De har ikke funnet de savnede. ESPEN RØST
DYKKERE: Dykkere har deltatt i redningsaksjonen. De har ikke funnet de savnede. ESPEN RØST Vis mer