Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Små skader hevder Jugoslavia etter NATO-angrep

Den jugoslaviske hærledelsen hevdet i morges at skadene etter NATOs første angrepsbølge i går kveld og i natt var minimale, samtidig som det ble meldt om nye angrep rundt Beograd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en kunngjøring fra den jugoslaviske generalstaben ble 40 mål truffet under bombing i går kveld, blant dem fem flyplasser, fem militærforlegninger, kommunikasjons- og kommando-sentraler og lagre.

- Men effekten av flyangrepene og krysserrakettene var minimale, både for installasjoner og personell, het det i kunngjøringen.

Blant målene som ble truffet var en flyfabrikk i Pancevo og den største militærforlegningen og flyplassen i Batajnica, 15 kilometer nord for Beograd, samt de største flyplassene og radarstasjonene i Montenegro.

Også rundt provinshovedstaden Pristina i Kosovo ble det hørt en rekke tunge eksplosjoner kort tid etter midnatt, og observert store flammer og mye røyk i nærheten av flyplassen i byen.

- Mange drept

I motsetning til kunngjøringen fra den jugoslaviske generalstaben, hevdet landets charge d'affaires i USA, Nebojsa Vujovic, natt til i dag at «mange ble drept» under NATOs flyangrep.

- Raketter og bomber traff broer og militære boliger, og det er mange sårede, sa Vujovic i et intervju med CNN.

- Ja, det er mange døde også, la han til.

Jugoslavias FN-ambassadør, Vladislav Jovanovic, opplyste i natt det samme.

- Flyangrepene har alt resultert i store ødeleggelser og store tap av menneskeliv, sa Jovanovic uten å gi ytterligere detaljer.

- Sivile tap

Jugoslavias strengt kontrollerte presse og kringkasting meldte også om både sivile og militære tap under den første angrepsbølgen, blant dem et ukjent antall kvinner og barn som hadde søkt tilflukt i militærforlegninger.

En høytstående talsmann for myndighetene fortalte om sivile tap i nærheten av Kursumlija i Kosovo, nær grensen mot Makedonia.

Ifølge talsmannen ble det også drept sivile i den kosovoalbanske landsbyen Jezerce, nær Bukova Glava, samtidig som UCK-geriljaen benyttet flyangrepene til å angripe serbiske stillinger i Srbica, Lapastica, Podujevo og Kosovoska Mitrovica.

- UCK-angrep

- Effekten var symbolsk. Det var mer for å vise at NATO er deres flyvåpen, sa talsmannen.

Den jugoslaviske hærledelsen hevdet i morgentimene i dag fortsatt å ha skutt ned to NATO-jagerfly samt flere krysserraketter, noe NATO-talsmenn benektet.

Tyske og amerikanske talsmenn hevdet på sin side at NATO-fly skjøt ned flere jugoslaviske MiG-jagerfly under det første angrepet, men heller ikke dette er bekreftet fra uavhengig hold.

Rundt Jugoslavias hovedstad Beograd ble det i morgentimene torsdag meldt om ny, intens flyaktivitet, og flere orsteder var ifølge den private radiostasjonen Studio B under angrep fra NATO-fly og krysserraketter.

Journalister i byen kunne høre kraftige eksplosjoner, men det var uklart hvilke mål som ble truffet.

Vante gang

Livet i Beograd så til tross for angrepene stort sett ut til å gå sin vante gang i går kveld, med åpne barer og par som var ute for å lufte bikkjer i kveldsmørket.

- Amerika vil være verdenspoliti. Og så da? Jeg bryr meg ikke, sa en ungdom som satt utenfor en kiosk og drakk øl.

En annen ungdom var ute på rulleskøyter, og kjørte siksakk mellom biler som ventet på rødt lys i et veikryss. Trafikken var noe mindre enn vanlig, og køene ved byens bensinstasjoner var også lange.

Kort tid etter midnatt forsvant også strømmen i enkelte bydeler, mens andre lys i andre områder ble skrudd av i håp om å unngå bombeangrep. Flere innbyggere tilbrakte natten i tilfluktsrom og kjellere, og i morgentimene oppfordret radiostasjoner innbyggerne til å holde seg innendørs. (NTB-REUTER)