Små skritt i budsjettforhandlingene

Partene i budsjettforhandlingene beveger seg med bittesmå skritt videre mot tidsfristen som går ut i morgen kveld. Fortsatt er alt åpent. De møttes tre ganger i går og avsluttet siste forhandlingsmøte like før midnatt. I formiddag møtes de til ny tautrekking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Torsdag kveld eller natt til fredag må vi se mulighetene for en løsning. Hvis ikke, er forhandlingene i krise, sier regjeringspartienes sjefforhandler Lars Gunnar Lie.

Etter det Dagbladet forstår blir de parlamentariske lederne jevnlig konsultert, men de har ennå ikke gått aktivt inn i forhandlingene.

Sliter tungt

Regjeringspartiene, og særlig Venstre, sliter tungt, med å innfri de to milliardene i økt skatt fra «de rikeste» som Ap krever som del av betalingen for å inngå budsjettforlik.

Et resonnement fra regjeringspartiene om å øke selskapsskatten fra 28 til 29 prosent, ble i går avvist av Ap for andre gang. Dermed må Bondeviks forhandlere ut på ny leting etter skatteøkninger som kan tilfredsstille Ap, uten at noen av partnerne i mini-regjeringen blir for sterkt ydmyket.

Mot veggen

Tre myndige Ap-kvinner, anført av nestleder Hill-Marta Solberg, presser sakte og målbevisst flokken av ikke umedgjørlige Sp-representanter, protesterende Venstre-folk og nøkternt kalkulerende KrF-ere opp mot veggen.

Eller som regjeringspartienes sjefforhandler, Lars Gunnar Lie, sa det i går:

- Vi står med ryggen mot veggen, og føler vi trenger mer tid for å vurdere nye innspill.

Ap har pekt konkret på hvor skatteøkningene må komme og vet godt hvordan regjeringspartiene stiller seg. Sp er ikke er uvillige til å komme Ap i møte. Lillebror Venstre derimot stritter imot og gjentar protestene mot å røre områder som rammer små og mellomstore bedrifter, mens KrF prøver å roe gemyttene på begge sider.

Ap-kravene

Ap's krav om økte skatter gjelder først og fremst endringer i rederibeskatningen, tetting av skattehull i delingsmodellen, opphevelse av aksjerabatt på små og mellomstore bedrifter, sparing med skattefradrag og fjerning av 80 prosent-regelen.

I tillegg krever partiet betydelig skattelette for de lavest lønte i form av et lønnsfradrag som også skal stimulere trygdede til å gå over i lønnet arbeid.

Dråpe i havet

I mediene har det den siste uka vært omfattende reportasjer på kjendisartistenes utnyttelse av skattereglene. Her ligger det an til endringer i delingsmodellen som vil gjøre det vanskeligere for folk i frie yrker å unngå vanlig beskatning ved å opprette aksjeselskaper.

Men overfor Dagbladet blir det pekt på at en slik endring tross alt ikke vil bety store økte skatteinntekter, men snarere en dråpe i havet. Derfor kan det bli vanskelig for regjeringspartiene å komme unna rederibeskatning og fjerning av aksjerabatt.

SJEFSFORHANDLERNE: Hill Martha Solberg (Ap) og Lars Gunnar Lie (KrF) i det de forlater ett av gårsdagens budsjettmøter.