Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Små skritt på en lang vei

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En katastrofe har brakt Norge og Russland betydelig nærmere hverandre. Torsdag og i går var Russlands statsminister Mikhail Kasianov på besøk i Oslo for å takke for den norske innsatsen i forbindelse med havariet til ubåten «Kursk», og for sammen med sin kollega Jens Stoltenberg å gå noen små skritt mot et åpnere og bedre naboforhold. Det trengs, for mer enn ti år etter den kalde krigens slutt er vårt naboforhold til Russland på mange områder preget av både byråkratisk sommel, påfallende ineffektivitet og uforståelig militært hemmelighetskremmeri.
  • Å utvide og utdype samarbeidet med Russland er de små skritts øvelse. Vi står fortsatt overfor et samfunn der de økonomiske og mange av de sosiale strukturene raste sammen for bare få år siden. Det er en hovedgrunn til at vi fortsatt har toll på hjelpesendinger til Russland. Derfor har russerne insistert på utenlandsk erstatningsansvar ved ulykker, selv om ulykken skulle skje i forbindelse med for eksempel utenlandsk hjelp for å rydde i atomdyngene etter supermakten som nå ligger med brukket rygg. Derfor har ikke Norge fått være med på russiske forskningstokter for å kartlegge fiskeriressursene i Barentshavet, til tross for høytidelige viljeserklæringer om det motsatte.
  • Det er den norske hjelpen i forbindelse med «Kursk»s forlis som er den direkte foranledning for Kasianovs besøk. Besøket ble avtalt på telefon mellom Kasianov og Stoltenberg midt under den dramatiske redningsaksjonen. Nå har Kasianov sagt takk for hjelpen, og et forpliktende ja til tidlig varsling ved ulykker. I tillegg håper Norge at hans takk skal innebære større lydhørhet overfor norske synspunkter på aller øverste politiske nivå i Moskva. For det andre håper man at Kasianovs takk høres så godt at også det russiske byråkratiet på lavere nivåer tar signalet. Men det gjenstår å se om signalet oppfattes. Svært mye tyder på at det å utvide og utdype samarbeidet med Russland fortsatt vil være en øvelse for de små skritt framover og noen tilbake.