Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Småaksjonærene vil presse Røkke

Nok en gang mobiliserer småaksjonærene til kamp mot Kjell Inge Røkke. Med hærfører Peder Anker i spissen skal Røkke presses til å støtte Kværners redningsplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger på et drøyt år har Peder Anker samlet støtte fra tusenvis av småaksjonærer og sørget for å presse Kjell Inge Røkke til retrett. Forrige gang det skjedde var på Kværners generalforsamling i mai, hvor Røkke tapte alle de viktige slagene.

Og Peder Anker setter gjerne finansmannen fra Molde på plass nok en gang:

- Som jeg sa i mai: Hvis det blir behov for mobilisering, er det bare å trykke på knappen.

Krever likhet

Småaksjonæren fra Oslo har et stamtre med solide røtter i gamle Kværner.

Oldefaren hans var Kværners første styreformann. Deretter overtok farfar formannsklubba. Og onkel. Før både fetter og far tok plass i selskapets styre.

- I Kværners 150-årige historie har det vært en rekke kriser. Ofte har løsningene på dem vært ukonvensjonelle, og alltid har de vært kjennetegnet av at aksjonærene har stått sammen på selskapets side, framholder Anker og mener Røkke bryter med dette mønsteret.

- Så vidt vites er kjøp og salg av aksjer fortsatt en frivillig sak. Derfor skal ikke noen aksjonær, stor eller liten, ha fordeler på bekostning av andre. Den foreslåtte løsningen tilgodeser samtlige aksjonærer, mens Røkkes forslag vil gi ham en for stor del av selskapet på bekostning av øvrige aksjonærer.

Peder Anker er for tida i kontakt med den samme aksjonærgruppa som mobiliserte småaksjonærer til kamp før den historiske generalforsamlingen 4. mai i år.

- Min oppfordring til samtlige aksjonærer er at de stiller når emisjonen skal avgjøres om to- tre uker. Det er da småaksjonærene kan bli hørt og få benyttet sin stemme.

Støtter russerne

Under tilnærmet diktat fra det russiske selskapet Yukos har Kværner-styret foreslått en redningsplan som skal få selskapet ut av uføret. Kjell Inge Røkke har lite til overs for planen, og vurderer å forsøke å stanse den.

- Selv om jeg ikke har studert det nye forslaget (fra styret) i detalj, virker det som om det sikrer tilstrekkelig arbeidskapital for selskapet og sørger for rimelige renter og avdragsfrihet. I sum ser det veldig bra ut, framholder Anker.

- Det viktigste er likevel at bankene og de fleste aksjonærene har kunnet enes om dette, og at forslaget tilgodeser samtlige aksjonærer. Dermed reddes selskapet fra å gå på ryggen.

Dyrekjøpt kjærlighet

Og nettopp en konkurs er hva Peder Anker frykter mest. For uten et positivt svar fra Kjell Inge Røkke er ikke faren over.

- Det er veldig viktig at Røkke støtter opp. For hver dag med uro taper selskapet terreng. Det må ikke fortsette, maner Anker, som i en årrekke har eid aksjer i selskapet.

- Kjærlighetsforholdet til Kværner-aksjen har kostet både meg og mange andre dyrt. Men selv om mye har vært dårlig håndtert i selskapet den siste tida, gjelder det nå at vi står sammen. Hvis Kværner går på ryggen, er det de store som kan plukke opp bitene til spottpris. Resten vil sitte igjen med svarteper.

<B>SOLID ANKERFESTE:</B> - Hvis det er behov for mobilisering, er det bare å trykke på knappen, sier Peder Anker. Bildet på veggen er av farfaren Ferdinand Anker, som var styreformann i Kværner på begynnelsen av forrige århundre.
Hele Norges coronakart