VEKKET NETTROLLENE: En av Fredrikstadavisas kvinnelige lesere delte avisas bilde på sin Facebook-side med en tekst som oser av muslimhat. Foto: Skjermdump fra Facebook
VEKKET NETTROLLENE: En av Fredrikstadavisas kvinnelige lesere delte avisas bilde på sin Facebook-side med en tekst som oser av muslimhat. Foto: Skjermdump fra FacebookVis mer

Småavis slår tilbake mot storebror etter flengende kritikk: - Fredriksstad Blad peker ut fredrikstadfolk som rasister

Hissig aviskrangel etter muslimhets.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På lederplass i dag, under tittelen «Vi er bedre enn dette!», tar Fredriksstad Blad et kraftig oppgjør med bittelille Fredrikstadavisa som kritiseres for å ha vært «skjødesløs, fordomsfull og stigmatiserende».

Fredriksstad Blad skrev tirsdag denne uka om den reneste muslimhets i Fredrikstad, etter at Fredrikstadavisa postet et bilde av ei gruppe turister fra De forente arabiske emirater som samlet seg til bønn under gangbrua til Kråkerøy.

Fredrikstadavisa skrev først følgende tekst til bildet: «En del av våre "nye landsmenn" preget bybildet», men oppdaterte raskt med at bildet var ment som en ren «observasjonssak» og at det var dumt å betegne det som «nye landsmenn».

Det tok ikke lang tid før Facebook-innlegget utløste en hel del stygge kommentarer på nettfora, særlig etter at en Fredrikstad-kvinne delte innlegget på sin Facebook-side og omtalte turistene som «muslimjævler».

- Skjødesløs publisering I sin leder, som er sterkt kritisk til Fredrikstadavisas opptreden i saken, gjør Fredrikstad Blad først et poeng ut av at de fleste grovt rasistiske innleggene som kom slett ikke stammer fra folk fra Fredrikstad, men Brumunddal, Fjellhamar, Drammen, Arendal og Fetsund.
 
- Steder der folk flest trolig kjenner seg like lite igjen i holdningene som tyter ut av tastaturene til de mest grumsete trollene på nettet, heter det, før lederskribenten langer ut mot den nettbaserte mikroavisa:

«Den nettbaserte Fredrikstadavisa driver vanligvis med formidling av informasjon laget av andre. Det bør den fortsette med. Mandagens skjødesløse publisering av to bilder, tatt i forbifarten i Fredrikstad sentrum og ledsaget av en stigmatiserende, fordomsfull og helt feilaktig tekst, var bensin på den ulmende rasismen på Facebook-siden «Norge er vårt». Det var der de nå rasismebefengte bildene ble publisert. Med turistene Fredrikstad-kvinnen var forledet til å tro var «våre nye landsmenn», fordi Fredrikstadavisa først skrev det.»

I strupen Redaktør Tobben Sønstrød i Fredrikstadavisa har publisert et svar på Fredriksstad Blads leder i sin egen avis.

Der går han i strupen på redaktør Renè Svendsen i Fredriksstad Blad.

«Det som ikke er greit er at Fredriksstad Blad legger ut en sak fra et nettforum med stygge kommentarer som om dette er folk fra Østfold eller Fredrikstad, som igjen blir blandet inn i en sammenheng med Fredrikstadavisa ... Det er overtramp mot debattanter i et kontrollert forum og bli blandet inn i en sak med stygge uttalelser de aldri har hatt noe med å gjøre. Du bør senke skuldrene Svendsen, tenke deg om tre ganger. Det fortjener de andre ansatte i F-B. De fortjener bedre enn en redaktør som hodeløst i nettdiskusjoner mister sitt gangsyn og fokus», heter det fra Sønstrød som legger til:

«Du må ikke være så «høy og mørk» og nedlatende mot andre medieaktører slik du både er i «lederen» din, og i nettdiskusjoner. Det er sjelden lurt.»

- Overrasker ikke - Angrepet fra Sønstrød overrasker meg ikke. Fredrikstadavisa er et nettsted som kaller seg avis, men som stort sett bare reproduserer det andre har laget. I dette tilfellet forsøkte de seg på å lage journalistikk. Man kan ikke publisere en slik sak. Det jeg savner er en uforbeholden beklagelse. De kaller seg avis og han står jo fram som redaktør, sier redaktør Renè Svendsen i Fredriksstad Blad til Dagbladet.

Tobben Sønstrød mener det er Svendsen som bør beklage til Fredrikstad i denne saken.

- Jeg føler at han dytter ansvaret over på meg. Jeg må da få lov til å poste et bilde, uten å måtte ta ansvar for andres fæle meninger. Det er mulig det jeg gjorde var naivt, men jeg har overhodet ingen fordommer, sier Sønstrød som mener han faktisk har beklaget seg.

- Jeg har i flere fora sagt og skrevet at det var DUMT, med store bokstaver, å skrive «våre nye landsmenn» til bildet. Det ligger jo en beklagelse i det.

Sønstrød er svært lei for at Fredrikstad-patriot Mina Hadjian tidligere i dag skrev et innlegg i Dagbladet hvor hun raljerer over saken og ber hjembyen sin våkne opp.

- Jeg synes det er ille at Fredrikstads største avis legger ut en sak som peker ut fredrikstadfolk som rasister. Først korrigerer avisa at de fleste innleggene faktisk ble skrevet av folk annenstedsfra, så skriver de en leder som heter «Vi er bedre enn dette)». For meg spiller denne tittelen på noe de allerede har korrigert, sier Sønstrød.