Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Småbanker i pengetrøbbel

Flere småbanker sliter en heroisk kamp for å skaffe kapital. Tross kraftig forsinkelse tror alle de skal komme i mål.

 Trenger penger:  Arne Blystads Maritime & Merchant Bank er en av småbankene som nå arbeider heroisk med å sikre penger.
Trenger penger: Arne Blystads Maritime & Merchant Bank er en av småbankene som nå arbeider heroisk med å sikre penger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jobber med saken og det går fremover. Fortsettelse følger, sier Ola Ravnestad, gründer bak E-banken som har hjelp av Fondsfinans og Sparebank1 for å skaffe kapital.

Han har ifølge Finansavisen vært på roadshow i ett år i flere emisjonsforsøk. Hver gang har han imidlertid mislyktes. Siste gang var i juni, og etter sommeren har han og tidligere Warren-sjef Lars Fossen søkt lykken blant svenske investorer.

Målet har vært å hente inn 130 millioner kroner slik at de kan etablere en bank innen forbruksfinansiering. Nøkkelen skal være et unikt saksbehandlingsverktøy som både skal gi flere kunder lån samtidig som tapsprosenten skal gå ned. Foreløpig har ikke investorene riktig festet tillit til det revolusjonerende konseptet.

Mangler 20 mill. dollar Den som kanskje har kommet lengst er Arne Blystads Merchant & Maritime, en bank som retter seg mot shipping og offshore.

- Vi har kommittert 130 millioner dollar og skal hente 150 millioner. Vi har to interessenter som har søkt om å få eie 20 prosent og har en tredje som forbereder en slik søknad, sier Halvor Sveen, som leder arbeidet for Blystad, til Finansavisen.

Planen var å være på lufta fra 1. november, men det ligger an til at også Sveen blir forsinket.

Sluttet med tidsfrist Bent H. Gjendem gikk fra Skandiabanken sammen med et lite team for å starte opp Monobank - også de med forbruksfinansiering som satsingsområde. Teamet har raskt fått på plass systemene, men tross løfter om kjempeavkastning klarte de ikke få på plass de 165 millionene før sommerferien, slik planen var, skriver Finansavisen.

I stedet utsatte de og justerte ned egne gevinstmuligheter før de rykket ut igjen.

Bygger systemer Autobank er den fjerde gründerbanken som nå jobber iherdig med å hente kapital. Bak står Lars Petter Ulveseth og våpendragere er også her Fondsfinans.

- Vi har arbeidet med flere ­ankerinvestorer om styresammensetning, styrking og utvikling av organisasjonen, bygging av nettverk, utvikling av salgsledd samt hatt flere diskusjoner med potensielle samarbeidspartnere, sier Lars Petter Ulveseth til Finansavisen.

- Dette gjøres for å videreutvikle Autobank og gi økt trygghet for den veksten vi ser for oss, og med det øke sannsynligheten for suksess og korte ned tiden til lønnsomhet i konkurranse med andre aktører.

- Som et resultat av dette har vi ikke satt noen tegningsperiode, men avventer inntil vi føler tidspunktet er riktig. Dette er ikke et arbeid som har en tidsfrist på seg, men vi tar den tiden som er nødvendig for å sikre best mulig etablering og suksess i markedet, sier Ulveseth til avisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!