Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Småbarn behandles på gata

Kraftige etterskjelv tvinger sykehusene til å behandle jordskjelvofrene utendørs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Jordskjelvet som rammet øya Java i Indonesia rundt klokka ett i natt norsk tid har tatt livet av mer enn 2900 mennesker og skadet enda flere.

Foreløpige tall fra Røde kors i Indonesia forteller at minst 2900 mennesker er skadd.

En lokal radiostasjon har meldt om at det ikke finnes nok leger i området til å ta seg av horden av jordskjelvofre.

UD vet om fire nordmenn i området, ingen er skadd.

Skadde behandles på gata

Behandlingen av de mange skadde vanskeliggjøres også av kraftige etterskjelv. Skjelvene gjør det umulig å ta seg av ofrene inne i sykehusene. Derfor prøver medisinsk personell etter beste evne å gi folk den hjelpen de trenger på gata, utenfor sykehusene, melder BBC.

- Det vil garantert komme flere etterskjelv. En kan regne med flere større skjelv på Java de kommende ukene, men de vil avta med tiden både i antall og størrelse. Det kommer fortsatt etterskjelv etter Sumatra-skjelvet som førte til tsunamien, men det var jo mye kraftigere, sier vakthavende seismolog Johannes Schweitzer ved Norsar.

- Fremdeles redde

TVINGES PÅ GATA: Kraftige etterskjelv tvinger medisinsk personell til å behandle skadde på gata. Foto: AP
TVINGES PÅ GATA: Kraftige etterskjelv tvinger medisinsk personell til å behandle skadde på gata. Foto: AP Vis mer

Moskeer, kirker og sykehusbygninger er blitt brukt til å huse folk som har rømt fra husene sine. Folk frykter såvel nye skjelv som utbrudd fra vulkanen Merapi. Det fryktes at jordskjelvet kan utløse et større vulkanutbrudd.

- Vi er fremdeles redde og ønsker ikke dra hjem, sier Hendra, en av flere hundre som har søkt tilflukt i en katolsk kirke i Yogyakarta, ifølge BBC.

Jordskjelvet, som målte 6,2 på Richters skala, er den verste katastrofen som har rammet Indonesia siden tsunamien i desember 2004. Nye dødsofre og skadde blir stadig dratt ut fra ruinene av bygninger som har rast sammen.

Den indonesiske presidenten, Susilo Bambang Yudhoyono, har beordret miltæret til å hjelpe med evakueringen av ofre. Yudhoyono har uttalt at han vil reise til katastrofeområdet i løpet av dagen.

Småbarn behandles på gata
<B>FRYKTER UTBRUDD:</B> Forskere frykter at det kraftige jordskjelvet på Java skal føre til et større utbrudd. Bildet viser vulkanen Merapi, slik den fortoner seg i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling