Småbarn dør på vei mot redningen

Overlevende som er reddet fra tak og loft i New Orleans dør mens de venter på evakuering videre. I desperasjon plyndrer folk butikker for å få mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henry Mackels ble innlosjert på en skole, og måtte plyndre et matvarebutikk for å overleve.

-  Vi var overlatt til å sulte, sier Mackels til nyhetsbyrået Reuters. Familiefaren måtte sammen med andre innlosjerte plyndre matbutikker i området for å samle mat og drikke til flyktningene.

Hundrevis av mennesker som er reddet fra hustak, dør på mellomstasjoner mens de venter på å komme i sikkerhet.

«Vi måtte plyndre»

Omtrent 100 mennesker skal være døde på oppsamlingsstedet ved Chalmette slipp, mens de ventet på å bli fraktet over elva og videre med buss. 1500 mennesker var på slippen torsdag kveld, og mangelen på mat og vann var desperat.

-  Folk besvimte over alt. Vi måtte plyndre. Vi hadde ikke noe valg, sier Henry Mackels. Redningsoperasjonen i katastrofeområdet er brutt fullstendig sammen. De væpnede vaktene på det provisoriske tilfluktsstedet «bare satt der og ventet på at vi skulle dø», sier kona Veronica.

Skyter for å drepe

Amerikanske myndigheter ser på plyndrere som kriminelle, og varsler at de vil skyte for å drepe.

 GIFTIG FLOMVANN:  Både barn opg voksne vasset i går gjennom giftig flomvann utenfor luksushotellet Hyatt Regency i New Orleans. For tusenvis har hjelpen kommet for seint, og småbarn kan omkomme på grunn av mangel på drikkevann. Foto: Richard Alan Hannon, AP/Scanpix
GIFTIG FLOMVANN: Både barn opg voksne vasset i går gjennom giftig flomvann utenfor luksushotellet Hyatt Regency i New Orleans. For tusenvis har hjelpen kommet for seint, og småbarn kan omkomme på grunn av mangel på drikkevann. Foto: Richard Alan Hannon, AP/Scanpix Vis mer

I går rullet militærkjøretøyene inn i byen. De hadde med seg vann og mat, og ga et sårt tiltrengt håp til de desperate overlende om at hjelpen er på vei.

Men for mange kommer hjelpen for seint. Forholdene som familien Mackels beskriver i Chalmette, går igjen i grusomme beretninger fra hele New Orleans. Myndighetene anslår at 50 000 mennesker må evakueres.

Men hjelpesystemet har kollapset fullstendig, og de overlevende setter nå sin lit til de militære styrker. Utenfor konferansesenteret i New Orleans lå minst sju lik på bakken. Redningsmannskaper som har reddet folk fra tak og loft, blir nødt til å overlate mennesker i forferdelige forhold. Utenfor samlingsstedet ved konferansesenteret manglet folk mat, vann og medisinske hjelp.

Barn får ikke vann

-  Det er mange veldig syke folk, som ikke tåler denne varmen, og det er mange barn som ikke engang har nok vann for å overleve, sier Daniel Edwards (47).

Amerikanske medier har lagt ut blogger der pårørende etterlyser familiemedlemmer og venner.

Kristy Wagner fra Slidell nord for New Orleans skriver dette på CNN.com:-  Dette er et mareritt. Jeg vet at alt jeg eier er oversvømmet. Men dette er den minste av mine bekymringer. Sist jeg hørte fra min søster og bror var klokka ni mandag morgen. Da var de på takene og ropte på hjelp. Mine to søstre, brødre og tre nevøer er i Chalmette. Jeg vet ikke om de lever, skriver hun.

DESPERAT: Lee Bemboom forsøker å finne hjelp til seg selv og sin 11 måneder gamle sønn Jahon.