Småbarn er erfarne skjermtroll

Fire av ti barn i Norge under tre år bruker smarttelefoner eller nettbrett, viser en undersøkelse.

SKJERMTROLL: Fire av ti barn under tre år har brukt ulike former for nettbrett og smarttelefoner, viser en undersøkelse som har kartlagt norske småbarns medievaner. 
Foto: Paul Kleiven / Scanpix
SKJERMTROLL: Fire av ti barn under tre år har brukt ulike former for nettbrett og smarttelefoner, viser en undersøkelse som har kartlagt norske småbarns medievaner. Foto: Paul Kleiven / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er oppsiktsvekkende at så mange små barn benytter nettbrett og smarttelefoner, i tillegg til datamaskiner. Vi kan nå med sikkerhet si at de er deltakere i det digitale samfunnet, sier prosjektleder Barbro Hardersen ved Senter for IKT i utdanningen til NTB.

Undersøkelsen er foretatt blant 1400 foreldre og foresatte til barn i alderen null til seks år. Det er første gang at små barn får kartlagt sin mediebruk her til lands.

Fire av ti barn under tre år har brukt ulike former for nettbrett og smarttelefoner, og til sammen har seks av ti barn fra null til seks år brukt trykkfølsom skjerm. Halvparten av alle barn er under fire år når de bruker datamaskin for første gang. Av disse er 14 prosent rundt ett år, viser undersøkelsen.

- At barn tar i bruk digitale verktøy i så ung alder gir mange spennende pedagogiske muligheter for barnehagene, mener Hardersen.

Digitale smårollinger Mange barnehager er allerede på god vei til å integrere digitale verktøy i hverdagen.

- Vi har gode eksempler på barnehageansatte som bruker ulike digitale enheter i planlagte eller spontane lek- eller læringsaktiviteter. Vi ser at barnehager som har gode erfaringer, også har gjort vurderinger av personvern og etiske problemstillinger, for eksempel når de skal publisere bilder på blogger eller nettsider, sier Hardersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer