SLITER FØLELSESMESSIG:Forskere ved Folkehelseinstituttet har funnet sammenheng mellom søvnmønster og adferdsproblemer hos barn. Foto: NTB Scanpix
SLITER FØLELSESMESSIG:Forskere ved Folkehelseinstituttet har funnet sammenheng mellom søvnmønster og adferdsproblemer hos barn. Foto: NTB ScanpixVis mer

Småbarn som ikke sover sliter senere i livet

Følelsesmessige problemer i femårsalderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Småbarn som sover lite eller våkner hyppig, vil ha større sannsynlighet for å ha følelsesmessige problemer i femårsalderen enn andre barn, ifølge en studie.

Forskere ved Folkehelseinstituttet har funnet sammenheng mellom søvnmønster og adferdsproblemer noen år senere.

De hadde ventet at det ville være en sammenheng, men ble overrasket over hvor sterk og konsistent den var, ifølge seniorforsker Børge Sivertsen.

- Vi kan ikke si sikkert hva som er mekanismene bak denne sterke sammenhengen. For å finne årsakssammenhengene trengs det flere og andre typer undersøkelser, sier han.

Angst og aggresjon Barn som våknet tre ganger eller mer om natten da de var 18 måneder, hadde økt sannsynlighet for å utvikle angst og depresjon i femårsalderen. Barn som sov ti timer eller mindre i døgnet, hadde økt risiko for problemer med aggresjon.

Forskerne har tatt høyde for andre faktorer som kan virke inn på resultatene, som mors alder og utdanning, varighet på svangerskapet, antall søsken, barnets vekt og kjønn. Likevel er det en sammenheng.

Forskerne peker på flere mulige forklaringer. For eksempel kan barnet leve med foreldre som har ustabilt parforhold, det kan være dårlig samspill mellom foreldre og barn eller foreldrene kan slite med psykiske helseproblemer. Det kan også være knyttet til barnets temperament, leggerutiner eller arvelige faktorer.

- Viktig å forebygge Når barnet sover dårlig, kan det i seg selv skape irritabilitet eller at barnet trekker seg tilbake, påpeker forskerne.

- Denne studien understreker viktigheten av å undersøke i hvilken grad ulike tiltak, som for eksempel søvnprogrammer i tidlig barndom, kan forebygge senere utvikling av problemer med følelser og atferd, sier Sivertsen.

Studien er basert på funn fra Den norske mor og barn-undersøkelsen, hvor 32.000 mødre har fylt ut spørreskjema. Mødrene fylte ut skjema i uke 17 i svangerskapet, og når barnet var 18 måneder og fem år.

Rundt 2 prosent av halvannetåringene sov mindre enn 10 timer i døgnet, og rundt 3 prosent våknet tre ganger eller mer i løpet av natten. (NTB)