Småbarna blir fetere

Norske barn blir stadig fetere. Fastfood, brus og godteri har blitt hverdagskost. Eksperter gir foreldre og barnehager skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene av en ny svensk undersøkelse er alarmerende. En av fem svenske fireåringer og nesten en av fire åtteåringer er overvektig.

Og det står ikke bedre til med norske barn, ifølge ekspertene.

-  Det er grunn til å tro at tilstanden er den samme hos barn i Norge, sier rådgiver i Sosial- og helsedirektoratet Henriette Øien.

-  Vi antar at Norge ligger omtrent likt med de andre nordiske landene når det gjelder overvekt, så det er ingen som helst grunn til å tro at vi skal være noe bedre enn svenskene, sier Magnhild Pollestad, klinisk ernæringsfysiolog ved Ullevål sykehus.

FAKTA

Barns vektøkning 1975- 2000: 9-åringer: 3,1 kilo for gutter,3,0 kilo for jenter.15-åringer: 2,9 kilo for gutter.1,9 kilo for jenter.

Andelen overvektige: 9-åringer: 13 prosent av gutter. 13 prosent av jenter.15-åringer: 10 prosent av gutter. 10 prosent av jenter. Forskernes definisjon av overvekt er barn og unge med en kroppsmasseindeks (BMI) på 19,5 for 9-åringer og 23,6 for 15-åringer.

Tallmaterialet er basert på en undersøkelse blant barn og unge i Oslo, men resultatene kan gjøres gjeldende for hele landet. I Norge fins det ennå ikke tall på vektutvikling hos barn yngre enn 9 år.

Kilde: Norges idrettshøgskole

Det svenske næringsmiddeltilsynet, Livsmedelsverket, har samlet inn opplysninger om vekt og kosthold hos 2500 fire-, åtte- og elleveåringer. I Norge er det ikke gjort noen studier av overvekt hos så små barn.

Stressede foreldre

Foreldre rekker ikke å lage skikkelig middag til barna sine lenger. Det går i kaloririk hurtigmat. Samtidig er søtsaker og brus blitt mer tilgjengelig for de minste.

-  Det er for lite fysisk aktivitet, og for mye fastfood og godteri. Utviklinga er særlig bekymringsfull fordi barnas kosthold har stor innvirkning på helsa deres seinere i livet, sier Magnhild Pollestad.

Nå er barn med fedmeproblemer den pasientgruppa som øker mest ved Barnesenteret på Ullevål sykehus i Oslo.

Her får overvektige barn oppfølging og hjelp til kostholdsendring og fysisk aktivitet gjennom prosjektet «Stor og sterk». Pågangen siden oppstart i januar har vært stor fra foreldre med barn som trenger hjelp.

-  Barna som kommer til oss er i veldig dårlig form. Vi har over 70 barn, av dem er både tre- og fireåringer, til oppfølging. Det gjelder å prøve å minske vektproblemene så tidlig som mulig, sier Pollestad, som leder prosjektet.

Usunne vaner

-  Vi lever i et overflodssamfunn, og ikke alle takler dette like bra. Barn får i seg for mye sukker og fett, sier Sidsel Graff-Iversen, forsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Henriette Øien mener barnehagene også har en viktig jobb med å gjøre barnas hverdag sunnere.

-  De dårlige matvanene har tatt helt av i mange barnehager. Stadig flere foreldre fortviler over barnehagenes praksis med festmat. Der skal alle bursdager feires, i tillegg kommer sommerfester, karneval og andre feiringer. Vi har inntrykk av at det spises kaker, is og pølser opptil flere ganger i uka, sier Øien.

<B>USUNN MAT: Kameratene Ludvig (6) og Ulrik (5 1/2) holder seg slanke, og får bare en sjelden gang lov å spise junkfood av foreldrene. Men tilgangen på fastfood og usunne matvarer får mye av skylda for at barn blir stadig tyngre.