- KLARTE Å FLYKTE: Etter at Mohammed Javed ble skutt og drept mens han satt i passasjersetet på denne bilen, skal hans 29 år gamle venn ha klart å flykte fra førersetet og ut i vinterkvelden mens gjerningsmannen skjøt etter ham også, uten å treffe.
- KLARTE Å FLYKTE: Etter at Mohammed Javed ble skutt og drept mens han satt i passasjersetet på denne bilen, skal hans 29 år gamle venn ha klart å flykte fra førersetet og ut i vinterkvelden mens gjerningsmannen skjøt etter ham også, uten å treffe.Vis mer

Småbarnsfamilie plassert i «festning» etter gjenglederdrap

Hovedvitne (29) har politivakt, voldsalarm og kameraovervåkning på hemmelig sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Young Guns-mannen som skal ha sittet ved siden av Mohammed «Jeddi» Javed (28) da han ble skutt og drept i en bil på Haugerud 19. januar, snakket i Oslo tingrett i dag kort om deler av hendelsesforløpet den ytterst dramatiske mandagskvelden.

Politiet er svært bekymret for mannens sikkerhet, og jobber ut fra at også 29-åringen etter planen skulle drepes i samme operasjon og derfor er i fare fremdeles, til tross for at en antatt gjerningsmann er pågrepet.

- Så kompisen min bli drept
29-åringen møtte i dag i retten som tiltalt i en våpensak som i sammenhengen framstår som bagatellmessig, men gjenglederdrapet ble tema etter få minutter.

Den gode vennen av avdøde «Jeddi» bekreftet i dag for åpen rett at 28-åringen skal ha blitt skutt i hodet av mannen som satt i baksetet - ifølge politiet Stein Bergquist (tidligere Millehaugen), som ble pågrepet samme kveld.

- Jeddi satt i passasjersetet og jeg i førersetet, sa 29-åringen i retten.

Det skal også ha blitt skutt etter ham da han flyktet til fots gjennom snøen og «hadde gjerningsmannen etter seg», ifølge hans forsvarer Fridtjof Feydt.

Han framhevet den ferske traumatiske hendelsen sammen med med minst to andre drapsforsøk 29-åringen tidligere har blitt utsatt for, i et forsøk på å få utsatt dagens rettssak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Young Guns-mannen er tiltalt for å ha kjøpt rundt 100 patroner til et skytevåpen ulovlig av en jeger i Drammen i fjor vår.

- Jeg tror ikke min klient er i stand til å ivareta sitt forsvar i dag, og vi ber derfor om at saken utsettes. Han er under meget hardt psykisk press, sa forsvareren, som framla en kortfattet legeerklæring som ble skrevet i morges.

Der framgikk det at 29-åringen har symptomer som ligner på posttraumatisk syndrom. Selv hadde gjengprofilen en langt mer direkte melding etter at aktor hadde luftet sin skepsis rundt helsetilstanden.

- Sitt og se kompisen din bli drept, så kan du se hvordan du føler deg etterpå, sa hovedvitnet henvendt til politiadvokaten.

UTSATT ØYENVITNE: Politiet har etter drapet satt i verk flere sikkerhetstiltak rundt denne 29 år gamle mannen, som har en lederrolle i Young Guns.
UTSATT ØYENVITNE: Politiet har etter drapet satt i verk flere sikkerhetstiltak rundt denne 29 år gamle mannen, som har en lederrolle i Young Guns. Vis mer

Tiltalte fikk imidlertid ikke gjennomslag for å utsette den korte rettssaken, som skulle avsluttes allerede i ettermiddag.

Tungt beskyttet
På grunn av hans svært utsatte posisjon både som hovedvitne og etter at han i likhet med avdøde Javed skal ha fått en «pris på hodet» av fiender i Oslos underverden, er sikkerhetstiltakene rundt 29-åringen svært omfattende.

Young Guns-mannen, som til daglig har jobb som håndverker, er sammen med kone og et barn på to år plassert på hemmelig sted på Østlandet. Etter det Dagbladet.no erfarer har tilholdsstedet blant annet politivakthold og kameraovervåkning, mens familien også er utstyrt med mobile voldsalarmer og tidvis eskorte når de beveger seg fra den hemmelige boligen.

- Han lever som i en festning, noe som er en stor belastning, sa advokat Feydt til tingrettsdommeren før retten ble satt i morges.

- Det er gjort drastiske sikringstiltak mot min klient og ikke minst hans familie, utdypet forsvareren, som ikke vil gå inn på detaljer rundt tiltakene.

Dagens isolert sett lite alvorlige rettssak gikk i en sal i øverste etasje i tingretten, der flere uniformerte politifolk holdt vakt utenfor og silet tilhørere gjennom metalldetektor.

Etter det Dagbladet.no forstår fester politiet så langt lit til den straffedømte 29-åringens forklaring rundt det som framstår som en ren henrettelse av hans gode venn og «bror» i Young Guns. Men etterforskerne bruker samtidig store ressurser på å få bekreftet detaljer hovedvitnet har gitt i minst to lange avhør.

Politiet mener også å ha flere andre bevis som peker mot at Bergquist var gjerningsmannen. Den tidligere drapsdømte 39-åringen, som nå sitter varetektsfengslet, nekter all kjennskap til drapet.

SKUTT OG DREPT: Mohammed Javed (28) hadde mange fiender, men også en stor venneflokk som både sørger og er forbannet etter det som kan ha vært et rent attentat.
SKUTT OG DREPT: Mohammed Javed (28) hadde mange fiender, men også en stor venneflokk som både sørger og er forbannet etter det som kan ha vært et rent attentat. Vis mer