DÅRLIG SAMVITTIGHET: Flere småbarnsforeldre sliter med dårlig samvittighet på grunn av mobilbruk, viser en Gule Siders årlige mobilvaneundersøkelse. 
DÅRLIG SAMVITTIGHET: Flere småbarnsforeldre sliter med dårlig samvittighet på grunn av mobilbruk, viser en Gule Siders årlige mobilvaneundersøkelse. Vis mer

Småbarnsforeldre har dårlig samvittighet for mobilbruk

- Håper de fleste vil følge barnas råd. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Gule Siders årlige mobilvaneundersøkelse, oppgir 64 prosent av de spurte småbarnsforeldrene at de får dårlig samvittighet fordi de bruker mobilen for mye.

1012 personer på mellom 18 og 74 år er intervjuet i undersøkelsen.

Totalt sett har én av tre dårlig samvittighet for sin egen mobilbruk.

- Noe mange føler på

Det er imidlertid småbarnsforeldrene som sliter mest med samvittigheten.

- Barna blir lett skadelidende for de voksenes mobilbruk. Det er tydelig at dette er noe mange føler på, men likevel sliter med å endre. Med nyheter, sosiale medier, TV og jobb på mobiltelefonen, blir det lett til at vi søker oss dit i ledige stunder, sier Erik Neergaard i Gule sider.

Willy-Tore Mørch, professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, sier at barna selv også mener at foreldre bruker mobilen for mye.

- Vi vet at barn mener at foreldrene bruker mobilen for mye og vi vet at helsesøstre er bekymret for at en del mødre sitter med mobilen og er på internett mens de ammer barnet, sier han til Dagbladet

SMART TELEFONBRUK: Tyske psykologiforskere mener de har kommet opp med et svært nyttig verktøy for alle mobilavhengige. Ved hjelp av en app, foreslår de at folk kartlegger mobilbruken, for å kunne gjøre noe med problemene. Video: NTB scanpix Vis mer

Gjelder barn i alle aldre

Mørch mener at trygghetsfølelsen til barnet står på spill.

- Dersom mødrene ikke konsentrerer seg om barna når de ammer, får de ikke den sensitive inntoningen som er avgjørende for at de skal føle seg trygge.

Men det er ikke bare småbarnsforeldre som burde vie mer oppmerksomhet til barna, istedet for mobilen, ifølge Mørch.

- Også eldre barn synes at foreldrene er for mye på mobilen. De mener selv at de får mindre oppmerksomhet enn de skulle ha hatt.

- Den teknologiske utviklingen er umulig å stanse, så vi må hjelpe foreldre med å bruke mobil og nettbrett på en fornuftig måte. Potensielt kan det teknologiske ta fullstendig overhånd. Slike undersøkelser er ofte en vekker for foreldrene og man håper jo at de fleste vil følge barnas råd i denne sammenhengen.

Ikke flere med dårlig samvittighet enn i fjor

Tall fra SSB viser at 92 prosent av personer mellom 25 og 34 år, bruker mobilen til å være på Internett.

- Årsaken til at vi gjør denne undersøkelsen, er at vi ønsker mest mulig info om vaner, fordi mobilen er blitt folk primære kilde til informasjon, sier Atle Hommersand, pressetalsmann i Gule Sider.

De gjennomførte undersøkelsen for første gang i fjor.

11 MILLIONER VISNINGER: Forbruket av mobiltelefoner har hatt en voldsom økning de siste 10 årene. Det har ført til store mengder el-avfall. Dette mobilkonseptet hevder å ha løsningen på mobilforsøplingen. Video: Phoneblocks Vis mer

- Det er minimale forskjeller hva gjelder småbarnsforeldrenes dårlige samvittighet. Tallet i fjor var faktisk noen prosent høyere, men det er innenfor feilmarginen. Samtidig har vi gjort en endring i undersøkelsen, så forskjellen er nok mer metodisk.

Hommersand understreker at både forskere og eksperter har advart mot nettopp mobilbruk, og at det var grunnen til at de tenkte det hadde vært interessant å undersøke hvor mange dette faktisk gjelder.

Apper kan avsløre mobilavhengighet

For å illustrere hvor avhengige vi er av mobilen, lagde den amerikanske fotografen Eric Pickersgill i fjor en bildeserie, som kort tid etterpå fikk stor oppmerksomhet.

- Mange er ikke klar over hvor mye tid de bruker på mobilen. Dette er en påminnelse, også til meg selv, om at det finnes et liv utenfor - for å sette det på spissen, sa han til Dagbladet i oktober.

Ifølge Forskning.no, som har snakket med Tor Wallin Andreassen, professor ved Norges Handelshøyskole, sjekker vi mobilen mer enn 150 ganger i døgnet.

De siste årene har det blitt lansert flere apper som kan fortelle deg hvor avhengig du er av mobilen, og hva du bruker mest tid på.