Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Småbarnsforeldre trenger ikke lenger være redde

Per Ivar Oskal mener at VG-ulven er hans godlynte familiehund Bittos (4).

IKKE EN ULV: Hundeeier Per Ivar Oskal, opprinnelig fra Kautokeino, føler seg trygg på at Oslo-ulven ikke er en ulv, men hunden hans Bittos (4). Foto: Privat
IKKE EN ULV: Hundeeier Per Ivar Oskal, opprinnelig fra Kautokeino, føler seg trygg på at Oslo-ulven ikke er en ulv, men hunden hans Bittos (4). Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Hundeeier Per Ivar Oskal fikk beskjed av en kamerat om at han burde ta seg en titt på dagens VG. I følge avisas forside ble det observert ulv i folketette Groruddalen i Oslo i går. Oskals kamerat mente bildet av denne «ulven» minnet mistenkelig om hunden hans Bittos (4).

- Småbarnsforeldre trenger ikke lenger være redde. Den påståtte ulven er ganske sikkert hunden min, sier Per Ivar Oskal til Dagbladet.

Han syntes det var «hysterisk festlig» til å begynne med, inntil han forsto hvilke reaksjoner saken skapte.

- På luftetur
- Bittos var på luftetur for seg sjøl i det området den påståtte ulven ble sett. Hun hadde stukket av. Jeg kjenner godt den veien den hadde gått på, og jeg så klart likheten mellom hunden på bildet i avisa og hunden min, sier Oskal.

Han sier Bittos er blanding av fem, seks forskjellige hunderaser, deriblant Husky og Jämtlandshund. Navnet betyr «hunbikkje med hvite sokker på frambeina».

- Det er en veldig snill familiehund som har vokst opp med små barn. Bikkja er svært godlynt og har aldri vært innblandet i noe bråk, forsikrer Per Ivar Oskal.

- Uavklart fenomen
Tidligere i dag snakket Dagbladet med fire rovdyr- og ulveeksperter som mente det var  umulig å si om dyret som er avbildet på forsiden av VG er en hund eller en ulv.

- Har VG ropt ulv, ulv for tidlig?


- Dette er et uavklart fenomen. I dagens VG er det to eksperter som tror det er en ulv, og det refereres til en ulvespesialistgruppe hvor fire av seks heller mot at det er ulv. I samme område er det tidligere også funnet en ulv overkjørt av tog, sier nyhetsredaktør Jan Erik Lauré i VG.

Han viser også til VGNetts oppslag om eksperter som mener at hunden Bikkos ikke er samme individ som på «ulvebildet» i VG i dag.

- Men det er ikke tvil om at dyret på bildet også kan være en hund, sier Lauré.

INNEKOS: Bitto? (4) koser seg på teppet. Foto: Privat
INNEKOS: Bitto? (4) koser seg på teppet. Foto: Privat Vis mer

Bare én melding om ulv
- Bildet som VG baserer sin sak på er et uskarpt mobilbilde. For meg er det helt umulig å fastslå om dette er en ulv eller en hund, sa ulveekspert Terje Bø fra Direktorat for naturforvaltning tidligere i dag. Han påpekte at dyret har karakteristikker som minner om ulv, men også karakteristikker som er mer typisk for hund.

Ulveekspert Morten Kjørstad, som også jobber i Direktorat for naturforvaltning, har sett «ulvebildet» i VG. Han er enig med sin kollega at det er umulig å fastslå om dyret på bildet er en ulv

- Det kan like gjerne være en hund selv om kroppsfasongen og fargen ligner på en ulv, sier Kjørstad.

- Hvis det er ulv i et tett befolket område, vil vanligvis Statens naturoppsyn få inn flere meldinger om dette.

Rovviltkonsulent i Hedmark, Erling Maartmann, mener også at dyret i VG like godt kan være en hund som en ulv. Også han påpekte tidligere i dag at pelsen ser litt tynn ut til å være ulv på vinterstid, men at dette ikke nødvendigvis er tegn på at det er en hund.

- Hvis dyret er en ulv, er det rart om ikke flere har sett det og tatt bilder av det, sa Maartmann til Dagbladet.

ULV, ULV: VGs forside i dag.
ULV, ULV: VGs forside i dag. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media