Småbarnsmødre er mest deppa

Kvinner med barn under skolealder er svært sårbare for å bli deprimerte. Jo yngre barna er, jo større er faren for å bli rammet, viser tall fra Folkehelsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele en av fem mødre med barn på halvannet år sliter med alvorlige symptomer på depresjon eller angst, viser en undersøkelse Folkehelsa har gjennomført blant 1000 mødre på Østlandet. Kvinnene ble fulgt over tre år.

- Det kan være mange årsaker til at mødrene er mer deprimerte når barna er små. Mange småbarnsforeldre opplever økonomisk press, og for mange yrkesaktive mødre med førskolebarn kan det være en stor belastning å kombinere yrkesliv og gode barnepassordninger, sier stipendiat Ane Nærde til avisa Vårt Land.

Mødrene med litt eldre barn er noe mindre rammet av angst og depresjoner. Blant de med barn på to og et halvt år oppgir 17 prosent at de hadde alvorlig symptomer, mot 14 prosent blant de med barn på fire og et halvt år.

- Resultatene er ikke overraskende, de bekrefter internasjonale undersøkelser om samme tema, sier Nærde.

Både Nærde og helsepersonell Vårt Land har snakket med sier at sosial støtte er viktig for småbarnsmødre. Mange kvinner er mye alene etter fødselen.