Småbarnsmor forgiftet av arsenikk

En 42 år gammel oslokvinne ligger til overvåking på Ullevål sykehus etter å ha blitt arsenikkforgiftet. Forkommen og utmattet av den dødelige giften er småbarnsmora fortsatt ute av stand til å si noe som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klassisk mordgift

Sykehusledelsen har varslet politiet, som nå arbeider på spreng med å løse giftmysteriet.

- Jeg kan bekrefte at vi etterforsker saken, sier kriminalsjef Gunnar Larsen ved Oslo politikammer. Utover det ønsket han i går kveld ikke å kommentere den spesielle saken.

Direktør Karl Arne Johannessen ved Ullevål sykehus ble torsdag i forrige uke varslet om barnemora som var forgiftet med store doser arsenikk. I samråd med det medisinske fagpersonellet, valgte sykehusdirektøren da å underrette politiet om det særegne tilfellet av forgiftning.

Betennelse

- Det er en så uvanlig sak at en av våre pasienter har arsenikkforgiftning at vi valgte å ta kontakt med politiet. Vi ønsker å få alle forhold ved saken belyst, sier direktør Karl Arne Johannessen ved Ullevål sykehus til Dagbladet.

I begynnelsen av forrige uke dukket kvinnen opp på Ullevål sykehus, sammen med mannen og parets barn. Kvinnen klaget over at hun følte seg dårlig og ble sjekket av legene. Diagnosen lød på betennelse og kvinnen ble besluttet lagt inn.

Kvinnen ble etter hvert dårligere. Flere leger ble tilkalt for å forsøke å stille en ny diagnose. Etter hvert ble symptomene på forgiftning tydeligere, men fortsatt var ekspertisen ikke sikre på hva slags type det dreide seg om.

Helt sikre ble de først da de fikk tilbake prøvene. Da kom overraskelse nummer to: at dosene av påvist arsenikk var så vidt store.

- Jeg kan ikke huske å ha hatt ett tilfelle av arsenikkforgiftning, sier Jørg Mørland ved Rettstoksikologisk institutt til Dagbladet.

Arsenikkforgiftning forekommer uhyre sjeldent i Norge, de fleste medisinere kommer aldri i befatning med slike tilfeller. Det medisinerne spør seg nå, er hvordan kvinnen er blitt forgiftet. Mens det tidligere var enklere å få tak i arsenikk, er det i dag nærmest umulig å komme over giftstoffet.

Avhør

Politiet har helt siden de ble varslet om forgiftningen, ønsket å avhøre kvinnen. Men hver dag har de fått samme beskjed: Kvinnen trenger ro og hvile. I mellomtida har etterforskerne fra volds- og vinningsavsnittet ved Oslo politikammer avhørt en rekke personer i kvinnens eget miljø og på sykehuset for å finne en mulig forklaring. Men så langt er og blir arsenikk-forgiftningen et mysterium.

Politiet setter nå sin lit til at kvinnen en av de nærmeste dagene føler seg frisk nok til å snakke. Etterforskerne innser at det er hun som sitter på nøkkelen til arsenikkmysteriet.