Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smadret av kjempebølge

LINDESNES (Dagbladet): Ren og skjær flaks gjorde at ingen mennesker kom til skade da en kjempebølge ved 16-tida i går feide inn over parkeringsplassen ved Lindesnes fyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TILSKUERE: Dette bildet ble tatt en halv time før kjempebølgen raserte området ved parkeringsplassen bak Lindesnes fyr.


INFERNO: Sjøsprøyt og vann blåste gjennom lufta ved Lindesnes fyr. Vinden ble målt til sterk storm - i middelvind!

Hundrevis av nysgjerrige tilskuere hadde hele dagen strømmet til turistattraksjonen for å se naturkreftenes fantastiske spill i orkanen rundt Norges sørspiss.
Tilfeldigheter gjorde at ingen ble fanget i dødsfella da kjempebølgen feide over den nesten 50 meter høye knausen der fyret står.


INFERNO: Sjøsprøyt og vann blåste gjennom lufta ved Lindesnes fyr. Vinden ble målt til sterk storm - i middelvind!

Voldsomme krefter


Tre bygninger ble løftet opp og flyttet mange meter. De frådende vannmassene smadret både billettbua, kiosken og toalettbygget. Naturkreftene førte med seg svære steiner fra fjæra slik at parkeringsplassen så ut som et bombekrater da vannet trakk seg tilbake.
- Det var helt vanvittig. Her kunne vi veldig raskt fått en katastrofal ulykke, sier Rolf Dybvik som de siste 25 årene har vært fyrmester på Lindesnes.
- Med så mange besøkende som i går var det opptil 30 personer samtidig på parkeringsplassen. Jeg tør ikke tenke på utfallet hvis så mange mennesker hadde blitt tatt av bølgen, sier Dybvik.
Kjempebølgen kom helt uten forvarsel. Noen mindre brottsjøer hadde tidligere på dagen feid steiner og løsmasser inn over parkeringsplassen.
Mens dagslyset var i ferd med å ebbe ut og de fleste tilskuerne hadde reist hjem, slo naturkreftene til. Brottsjøen fikk enorm kraft fordi den bokstavelig talt klatret over de foregående bølgene. Dermed slo den inn helt oppe i kompassrosa ved siden av fyret, ca. 40 meter over havet! Deretter gikk vannet rundt fjellknausen og landet på parkeringsplassen som vanligvis ligger godt beskyttet på baksiden av fyret.
En mann som var i ferd med å gå ut på parkeringsplassen, unngikk så vidt vannmassene. Oppe på utkikkspunktet ved kompassrosa sto tre ungdommer som fikk vannspruten over seg.

Trenger molo


Fyrmester Dybvik rapporterte middelvinden i går ettermiddag til vestsørvestlig sterk storm. I kastene var styrken oppe i orkan.
Også tidligere har kjempesjøer slått inn over p-plassen. Dybvik mener det er uansvarlig å ikke sikre området og foreslår å bygge en molo som kan bryte bølgekraften.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling