Smadret av veltende trailer

RINGERIKE (Dagbladet.no): Norgesferien endte brått og brutalt for de fire eldre svenskene da traileren som kom midt imot veltet over personbilen. Bare de på passasjersiden overlevde dødsferden på flere titalls meter. Trailersjåføren omkom også på veistrekningen som kalles Blodveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To kvinner som kom kjørende 150-200 meter bak traileren, så at hengeren begynte å velte på vei ut av svingen. Svenskene som kom imot hadde ingen fluktmulighet da den nesten 50 tonn tunge traileren slo inn i Volvoen.

Dermed krevde riksvei 7, den såkalte Blodveien, tre nye liv. Trekkvogna med fullastet semihenger smadret førersida av personbilen og dro den med seg 20-30 meter. Ulykka skjedde ved Veme, 15 kilometer nordvest for Hønefoss, like etter klokka 13.

Hentet av luftambulansen

Kun dørene på passasjersida var uskadd på den totalvrakede bilen. Alt tyder på at de to personene på førersida døde momentant. Ambulansefolkene var raskt på stedet og hjalp ut de to overlevende som ble fløyet til Ringerike sykehus med luftambulansen. Skadene er moderate og tilstanden er stabil, opplyser sykehuset.

Faggruppeleder Øyvind Gilbu i Statens Vegvesen viser hvor hengeren først traff asfalten. Det er et flere meter langt hakk 30 meter foran ulykkesstedet.

- Bakenden veltet gradvis over da den kom ut av svingen. Vi antar at bilen først ble knust og så dratt omtrent 20 meter bakover. Det har vært store krefter i sving, sier Gilbu til Dagbladet.no.

Skal granske ferdskriveren

Traileren var på vei til Hønefoss med 30 tonn komprimert returpapir. Hengeren presset bilvraket ut av veien, over grøfta og oppå gangveien. Biltaket ble flerret av og lå flere meter fra bilen som lå inntil og delvis under traileren. Redningsmannskapene måtte dra bilen bakover et par meter for å få ut de omkomne.

Veibanen i 80-sonen skal ha vært tørr da ulykken skjedde, og det var ikke en spesielt skarp sving. Vegvesenet har tatt hånd om diagramskiva som loggfører hastigheten til traileren.

- Ut fra sporene på ulykkesstedet kan høy hastighet være en av årsakene. Sjåføren kan ha holdt fartsgrensen, men likevel fått problemer med svingen, sier Gilbu, som understreker at sjåføren uansett fartsgrense plikter å avpasse farten etter forholdene.

Kalles Blodveien

Riksveien har i flere tiår blitt kalt Blodveien på folkemunne og i media på grunn av alle trafikkulykkene. I 1998 var det 56 ulykker på veien, hvorav seks var dødsulykker. For å få ned hastigheten, har det vært trafikkontroller hver dag siden starten av juni. Kort tid før dødsulykken i dag ble en fartskontroll avsluttet et par hundre meter fra ulykkesstedet. En ny kontroll var planlagt klokka 16.

- Vi merker at bilistene setter ned hastigheten når de ser at vi er ute og sjekker. Men vi kan ikke stå langs veien 24 timer i døgnet. Det hjelper ikke hva vi gjør, hvis ikke folk endrer holdningene sine, sier Gilbu.

Bilistene har senket farta

Utrykningspolitiet (UP) skal fortsette å overvåke Blodveien i hele sommer.

- Det som er spesielt med denne veistrekningen, er at ulykkene er alvorligere enn andre steder i landet. Veien er av varierende kvalitet, mens fartsgrensa stort sett er 80 km/t. Ulykkene skyldes vanligvis for stor fart, sier distriktsleder Einar Sand i UP.

De siste årene er det gjennomført hyppige kontroller og utstrakt merking med «Senk farten!»-skilt på riksveien. UP har samlet inn tallmateriale som forteller at bilistene faktisk har satt ned farten som følge av tiltakene.

- De to kvinnene som kom i bilen bak vil bli kalt inn til avhør. Vi håper at de kan si mer om blant annet hastigheten, sier politiførstebetjent Arne Erik Håkonsen ved Hønefoss politistasjon.

TRE DØDE: Trailersjåføren og de to som satt på førersiden i bilen omkom trolig momentant. De to andre svenskene fikk moderate skader og ble fløyet til sykehus.
LETTE ETTER FLERE: Traileren ble løftet opp og området ryddet. Politiet ville forsikre seg om at det ikke lå flere omkomne blant vrakrestene.
KNUST UNDER HENGEREN: Volvoen lå smadret under hengeren som var fullastet med 30 tonn returpapir. Her har redningsmannskapene dratt bilen løs for å få ut de omkomne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer