- «Småen» gjemte seg i kloakkrør og sov med ei automatrifle i senga

Etter 13 år ble en av verdens mest ettersøkte menn pågrepet i denne leiligheten.

<strong>TATT:</strong> Joaquin «Småen» Guzman, leder for et av Mexicos største narkokarteller, ble pågrepet i denne leiligheten i går, etter 13 år på flukt. Foto: AFP/AP/El Debate de Mazatlan/NTB Scanpix
TATT: Joaquin «Småen» Guzman, leder for et av Mexicos største narkokarteller, ble pågrepet i denne leiligheten i går, etter 13 år på flukt. Foto: AFP/AP/El Debate de Mazatlan/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Joaquín Guzman, også omtalt som «El Chapo», «Småen», «den mektigste narkobaronen i verden» eller «folkefiende nummer én siden Al Capone», gjemte seg i hemmelige tunneler og kloakkrør, før han i går ble pågrepet av meksikansk politi etter 13 års flukt, melder Forbes.com.

Guzman sov angivelig med en AK-47 automatrifle ved pågripelsestidspunktet, men rakk ikke å bruke den før han ble overmannet av meksikanske spesialstyrker, ifølge Los Angeles Times.

Som leder for det ekstremt beryktede Sinaloa-kartellet i Mexico, akkumulerte Guzman en estimert personlig formue på rundt én milliard dollar, vel seks milliarder norske kroner. Siden 2009 har han konsekvent figurert på Forbes' liste over verdens mektigste personer.

Flyktet i vaskekurv I 2001 greide «Småen» å flykte fra et av Mexicos best bevoktede fengsler i en vaskekurv. Ryktene om hans tilholdssted de siste åra har vært mange, og dreid seg om alt fra Guatemala og Argentina til USA -- hvor han etter sigende hadde fått tvillinger med kona. Han har også blitt meldt død.

Men i går ble han altså pågrepet i hjemstaten Sinaloa på Mexicos vestkyst, nærmere bestemt i en leilighet i turistbyen Mazatlán.

<strong>FENGSLET:</strong> Joaquin Guzman figurerte øverst på ettersøktlistene hos både meksikanske og amerikanske narkotikabyråer. Foto: AFP/PGR/NTB Scanpix
FENGSLET: Joaquin Guzman figurerte øverst på ettersøktlistene hos både meksikanske og amerikanske narkotikabyråer. Foto: AFP/PGR/NTB Scanpix Vis mer

Så langt har myndighetene beslaglagt 97 geværer, 36 håndvåpen, to granatkastere, én rakettkaster, 19 pansrede kjøretøy, 16 hus og fire rancher i forbindelse med aksjonen, melder Forbes.

Operasjonen varte i rundt én måned, og ble satt i gang da etterretninginformasjon avslørte at Guzman bodde i sju ulike hus som var koblet sammen med et nettverk av tunneler og kloakkrør. Ingen skudd ble løsnet under pågripelsen.

<strong>FLYDD UT:</strong> «El Chapo» ble fraktet fra stedet i et politihelikopter, omringet av tungt bevæpna politi. Foto: REUTERS/Henry Romero/NTB Scanpix
FLYDD UT: «El Chapo» ble fraktet fra stedet i et politihelikopter, omringet av tungt bevæpna politi. Foto: REUTERS/Henry Romero/NTB Scanpix Vis mer

Guzman er nå sperret inne i Altiplano-fengselet utenfor Mexico City. Cella befinner seg under bakkenivå, ifølge Los Angeles Times. Ifølge amerikanske medier kommer USA til å be om utlevering.

Narkoblodbadet Guzmans kartell har alene stått for rundt én fjerdedel av narkotrafikken inn til USA, og meksikanske myndigheter bekrefter at nabolandet bisto i arrestasjonen. Nærmere detaljer om dette samarbeidet er ikke kjent.

Sinaloa-kartellet, et av de største, rikeste og mektigste i verden, har forgreininger helt til Europa så vel som Asia, med en årlig omsetning på mange milliarder dollar. De er en av hovedaktørene i narkotikakrigen som pågår i Mexico, et blodbad mellom kartellene og med myndighetene, som trolig har kostet over 100 000 menneskeliv siden 2006, ifølge Washington Post

<strong>HENRETTET:</strong> Narkotikakrigen i Mexico har krevd titusener av liv. Her er 13 ofre som ble funnet massakrert i en buss i 2008. Foto: AFP/NTB Scanpix
HENRETTET: Narkotikakrigen i Mexico har krevd titusener av liv. Her er 13 ofre som ble funnet massakrert i en buss i 2008. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

- Drap, kidnapping, hvitvasking av penger og narkotikatrafikk er de fire hjørnesteinene i denne organisasjonen. I flere år har volden, hensynsløsheten og den fullstendig fraværende respekten for menneskeliv og lover fått store konsekvenser for innbyggerne i Mexico og USA, sa påtalemyndigheten i Texas i forbindelse med en tiltale mot Guzman i 2012.

Fortsetter som før? Men om pågripelsen får negative konsekvenser for den blomstrende narkotikatrafikken gjenstår å se. Når en kartellbaron pågripes eller blir drept, kan det føre til en spiral av vold med interne stridigheter og eksterne angrep. Dessuten er Sinaloa-kartellet trolig i stand til å greie en smidig maktovergang, sier eksperter til New York Times.

- Pågripelsen er en torn i siden til Sinaloa-kartellet, men ikke en kniv i hjertet, sier professor George Grayson ved College of William and Mary, en ekspert på narkotikakrigen.

Narkokarteller i Mexico

Golf-kartellet: Etablert i Tamaulipas på 1970-tallet, og hadde tidligere kontroll med narkoruter i det nordøstlige Mexico.

Los Zetas: Etablert i 1999 som leiesoldater for Golf-kartellet, men ble senere selvstendig. Kartellet er kjent for sin ekstreme vold og tunge bevæpning, og består stort sett av avhoppere fra militære spesialstyrker fra Mexico og Guatemala.

Juárez-kartellet: Etablert i Ciudad Juárez i 1970, og har vært i krig med Sinola-kartellet siden 1990-tallet. Har kontroll over mange narkoruter i det midtre Nord-Mexico.

Sinaloa-kartellet: Etablert i Sinaloa i 1989 som et resultat av oppdelingen av Miguel Angel Félix Gallardos' kartell. Ledes av Joaquín «El Chapo» Guzman. Kontroll med hovedruter i det nordvestlige Mexico.

Tijuana-kartellet: Etablert i Tijuana i 1989 som en resultat av oppdelingen av Miguel Angel Félix Gallardos' kartell. Tidligere kontroll over ruter i det østlige Mexico, men i dag svekket på grunn av mange arresterte og drepte.

La Familie Michoacana: Etablert i 2006 i Michoacán av nå avdøde Nazario Moreno González. Opererer både i narkotrafikk og ved å kreve beskyttelsespenger av folk og bedrifter. Har en «religiøs ideologi».

Beltrán Leyva-kartellet: Etablert i 2008 som følge av splittelse i Sinaloa-kartellet. Svekket etter at tre av topplederne er drept eller arrestert.

Los Negros: Etablert som leiesoldater for Sinaloa-kartellet. Skiftet senere til Beltrán Leyva-kartellet og ble selvstendig.

Kilde: Nupi

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer