BEREDSKAP: Redningsmannskaper står klare til å ta imot småflyet på Hamar lufthavn. Foto: hamarlufthavn.no
BEREDSKAP: Redningsmannskaper står klare til å ta imot småflyet på Hamar lufthavn. Foto: hamarlufthavn.noVis mer

Småfly i trøbbel landet trygt

Piloten geleidet ned av politihelikopter på Hamar. Saken oppdateres fortløpende!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter mislykkede landingsforsøk på både Kjeller og Gardermoen, klarte endelig småflyet å lande på Hamar Lufthavn i 19.15-tiden i kveld.

Klokka 19.20 kunne Hovedredningssentralen bekrefte at flyet hadde landet trygt på bakken, med hjelp fra et helikopter.

- Han ble geleidet ned ved hjelp av et politihelikopter. Det var en kontrollert landing. Det er politi og ambulanser på stedet, så om han behøver hjelp så får han det der. Vi er bare lykkelige for at han har landet, og anser redningsaksjonen for å være avsluttet, sier Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen til Dagbladet.no.

Måtte gi opp Gardermoen
Piloten som først hadde forsøkt å lande ved Oslo Lufthavn Gardermoen måtte sette kursen nordover til Hamar, på grunn av dårlig sikt. Da småflyet var over Mjøsa ble det opprettet både visuell kontakt og radiokontakt med et politihelikopter.

På det tidspunktet hadde småflyet nok drivstoff til å holde seg over en time til i lufta.

Webcambilder fra Hamar Lufthavn viste at redningsmannskaper var på plass for å ta imot flyet.

Politiet ved Hedmark politidistrikt bekreftet like etter klokka 19 overfor Dagbladet.no at flyet skulle lande på Hamar innen svært kort tid.

- Det skal lande om to-tre minutter, sa operasjonsleder Trond Berg til Dagbladet.no.

Da var det bare minutter siden pressetalskvinne Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn Gardermoen sa til Dagbladet.no at flyet hadde avbrutt planen om å lande der, og i stedet blitt sendt nordover for å forsøke lande på Hamar.

Klarte ikke lande ved egen maskin
Det var like etter klokka 17 at Hovedredningssentralen ble varslet om at et småfly med en person om bord ikke klarte å lande ved egen maskin på Gardermoen.

- Han vet ikke hvor han er. Det er mørkt, lave skyer og tåke så han ser ingenting og klarer derfor ikke å lande alene, opplyste vakthavende redningsleder Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen til Dagbladet.no.

Piloten om bord på småflyet var i dialog med flygeledere som hjalp ham med å orientere seg.

- Han blir radarguidet nå. Det vil si at de ved hjelp av en radar hjelper han med å navigere slik at han kan lande trygt på riktig sted, sa Sunde.

Landingsforsøket førte til økt beredskap ved flyplassen, og redningsmannskaper stod klare til å rykke ut.

- Det er en økt beredskap i påvente av at han skal forsøke å lande. Brannfolk står klare til å gå ut om det trengs, sa pressetalskvinne Sofie Bruun.

Pressetalskvinnen opplyste at det var skydekke på flyplassen, men ikke tåke. Ifølge Gardermoens infotjeneste ATIS skal sikten
være sju kilometer.

Skulle landet på Kjeller
Informasjonssjef ved Oslo lufthavn Gardermoen, Jo Kobro, sier til Dagbladet.no at etter det han har fått opplyst, så skulle flyet på grunn av «spesielle omstendigheter» ikke ha greid å lande småflyet på Kjeller - hvor han angivelig i utgangspunktet skulle ta seg ned.

Flyplassjef Per Inge Evensen ved Kjeller flyplass sier flyplassen er stengt når det er mørkt, og at det for øyeblikket er tåke og dårlig vær.

Småflyet som hadde landingsproblemer var norsk. Redningssentralen ønsker ikke å gi ytterligere detaljer om reiserute eller ved hvilken klubb småflyet hører hjemme.

Redningssentralen fikk melding om klokka 17.06 i kveld.

DB.no kommer med mer.