STYRT: Et småfly har styrtet i en fjellvegg i Sør-Aurdal kommune tirsdag kveld. Onsdag morgen ligger det noe vrakrester igjen i fjellsiden
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
STYRT: Et småfly har styrtet i en fjellvegg i Sør-Aurdal kommune tirsdag kveld. Onsdag morgen ligger det noe vrakrester igjen i fjellsiden Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Småfly styrtet i fjellvegg i Sør-Aurdal - én person bekreftet omkommet

Skal kun ha vært en person i flyet. Politiet fortsetter etterforskning av ulykken onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Har du bilder, video eller tips? Send oss en e-post her eller ring oss på 24 00 00 00.

(Dagbladet): Politiet fikk klokka 21.24 tirsdag kveld melding om at et småfly hadde krasjet inn i fjellveggen til Søndre Dyttholknatten i Sør-Aurdal kommune i Oppland.

Sea King-helikopter, politihelikopter og ambulansehelikopter rykket ut mot ulykkesstedet.

Det var et toseters fly som styrtet. Én person er bekreftet omkommet på stedet.

Politiet opplyser onsdag at flyet tok av fra Kjeller flyplass tirsdag kveld.

- Politiet har ikke identifisert den omkomne, men har startet arbeidet med å varsle antatt pårørende, skrev politiet i en pressemelding natt til onsdag.

I dag har politiet og Statens Havarikommisjon for transport brukt dagen til å undersøke ulykkesstedet. Den omkomne er hentet ut - det samme er flykroppen.

Politiet skriver i en pressemelding at det var en mann som så hendelsen og som meldte fra om styrten.

Ulykkesstedet er vanskelig tilgjengelig i bratt terreng. Restene etter flyet ligger i et område på om lag 200 x 200 meter ved Dyttholknatten i Sør-Aurdal. Stedet er bratt og vanskelig tilgjengelig med stein og kratt.

I en pressemelding onsdag ettermiddag opplyser politiet at de er i gang med å avhøre vitner som så flyet rett før det styrtet.

Flyet tilhørte flyklubb

Operasjonsleder Bård Einar Hoft sier til Dagbladet at de ikke ønsker å si noe om kjønn, alder eller gi noen andre opplysninger om den antatt omkomne på nåværende tidspunkt.

Flyet som styrtet tilhørte Nedre Romerike flyklubb.

- Vet dere noe om omstendighetene for flyturen? Hva som var formålet eller hvor flyet skulle?

- Vi kjenner ikke til omstendighetene rundt flyturen. Det håper vi den videre etterforskningen vil avdekke, sier Hoft.

Stedet hvor flyet har styrtet ligger i et fjellområde og med vanskelig terreng. Det er ikke veiforbindelse til ulykkesstedet og landingsforholdene for helikopter er vanskelig.

- På ulykkesstedet vil det i natt ikke skje noe arbeid. Politiet vil gjennom natten ha vakthold på stedet og flyforbudet over området gjelder fortsatt, skriver politiet.

Thore Nylund i Nedre Romerike flyklubb sier at flyet var et toseteres fly av typen Aquila A211. Han sier at flyet var ett år gammelt og at det var produsert i Tyskland.

- Det er en kjempetragedie og en tragedie for familien. Vi skulle selvfølgelig vært foruten en slik ulykke, sier Thore Nylund til Dagbladet.

Pause i natt

Operasjonsleder Hoft sa i natt at arbeidet på stedet ville bli gjenopptatt når det er dagslys igjen.

- Åstedet er fryst, sa Hoft.

Politiet på stedet opplyser til NRK at terrenget i ulykkesområdet er så krevende at det er uforsvarlig å hente ut den omkomne om natten. Det skal også være rasfare i området.

I ulykkesområdet skal det være spredt vrakrester i et område på rundt 200 x 200 meter.

Siden ulykkesstedet lå såpass avsidesliggende til, måtte hjelpemannskaper ta seg inn dit til fots. Luftressurser som politihelikopter, luftambulanse og redningshelikopter ga politiet en oversikt over ulykkesstedet fra luften.

De søkte også etter overlevende.

Ukjent omfang

Lenge var det usikkert hvor mange personer som befant seg i flyet da det krasjet i fjellveggen.

- Vi vet foreløpig ikke noe om skadeomfang. Det er snakk om et mindre fly, og vi har store ressurser på vei, sa Børge Galta i Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet tirsdag kveld.

Operasjonsleder Arne Nordevik i Innlandet politidistrikt fortalte til NRK at vitner har sett flyet gå ned og har observert flammer i området.

DYTTHOLKNATTEN: Her utsikten mot Dyttholknatten seint tirsdag kveld. En av naboene forteller at han så røyk fra området. Dette er like etter redningshelikopteret hadde reist fra stedet. Foto: Privat
DYTTHOLKNATTEN: Her utsikten mot Dyttholknatten seint tirsdag kveld. En av naboene forteller at han så røyk fra området. Dette er like etter redningshelikopteret hadde reist fra stedet. Foto: Privat Vis mer

Det skal ikke ha blitt sendt ut nødsignal fra flyet.

Ser helikoptre

Dagbladet har snakket med flere av de nærmeste naboene til Dyttholknatten. Begge naboene har god utsikt til den enes sida av fjellplatået, men har i kveld ikke sett noe til verken flammer eller flystyrt.

- Jeg ser helikoptre der. Det er to stykker som svever over fjellet nå og de har holdt på lenge, sier den ene naboen til Dagbladet.

Han er en av de nærmeste fastboende naboene, og det er fortsatt 20-30 minutters kjøring fra han og inn til fjellet. Nordre og Søndre Dyttholknatten er to natturreservat som ligger i Oppland, nær grensa til Buskerud.

En annen nabo har heller ikke sett noe til flystyrten.

- Nå hører og ser jeg to helikoptre, jeg har ikke sett noe annen aktivitet.

Politiet opplyser at Avinor tirsdag kveld har etablerte flyforbud over ulykkesstedet. Det etter anmodning fra politiet.

Flyforbudet gjelder 2 nautiske mil i omkrets med utgangspunkt i 32 V 0534031 6710041 (Dyttholknatten) og med 10000 fot høyde.

Dagbladet følger saken.