VERDIENE HAR STUPT: Stadionparken Næringseiendom eier fire næringsbygg til venstre og foran Viking Stadion utenfor Stavanger. Faksimile: Finansavisen
VERDIENE HAR STUPT: Stadionparken Næringseiendom eier fire næringsbygg til venstre og foran Viking Stadion utenfor Stavanger. Faksimile: FinansavisenVis mer

Småinvestorer må bla opp for eiendomsfiasko

Økte bankkrav gjør at investorene fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen.no): Småinvestorene som bet på SR-Banks agn og investerte i Stadionparken Næringseiendom har sett verdiene stupe. Nå må de bla opp 25 millioner fordi banken vil ha ekstra avdrag, skriver Finansavisen.

Selskapet ble etablert i 2007 med 75 millioner kroner i egenkapital, og eier fire datterselskaper med hvert sitt næringsbygg rett ved Viking Stadion utenfor Stavanger.

Da det ble opprettet betalte småinvestorene 100.000 kroner aksjen. I dag er beste bud ifølge avisen på 12.000 kroner aksjen, og banken krever nå 17 millioner kroner i ekstraordinært avdrag, samt mangedobling av rentemarginen.

Skyter inn kapital

- Det er ikke vanlig å kreve en slik nedbetaling. Å stramme til så hardt som de gjør nå, er spesielt, sier styreleder Kåre Idsøe, som frem til 2003 var banksjef i nettopp SpareBank 1 SR-Bank, til Finansavisen.

Allerede i februar i år mente styret at den beste løsningen var å selge selskapet, men etter lave bud ble det i juni i stedet vedtatt å skyte inn ny kapital, for å sikre videre drift og å gi selskapet mer tid til å fylle opp byggene for et salg på bedre vilkår.

Nå gjør dermed Stadionparken Næringseiendom en emisjon på 25 millioner. Ifølge Idsøe er ikke kapitalutvidelsen garantert, og styrelederen ønsker ikke å si hvor mye som er tegnet til nå.

Økt risiko

Konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland, ønsker ikke å kommentere noe som helst knyttet til Stadionparken Næringseiendom, ut over å bekrefte at det var banken som tok initiativet til prosjektet.

- Jeg kan bekrefte at Stadionparken Næringseiendom var et selskap vi rigget og etablerte. Deretter solgte vi aksjene til investorer, sier Haugland, forteller at banken nå må kreve bedre betalt for risiko i bedriftsmarkedet.

- I enhver situasjon med endrede konjunkturer og bransjer må vi foreta vurderinger om ny kapital eller andre tiltak når risikoen er økt. Beklageligvis ser vi det i flere tilfeller for tiden ettersom de har en tøffere tid nå, sier Haugland til Finansavisen.

Flere nyheter:

Ivar eier 20.000 leiligheter - tjente 3,1 milliarder kroner
Wordfued-gründer: - Det er en drømmesituasjon
Märthas engler såvidt i pluss