Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Småjenter et lett bytte

Kvinnemangel gjør at voksne menn i Distrikts-Norge jakter på yngre jenter for å oppnå sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABELVÅG (Dagbladet): Professor og seksualforsker Bente Træen ved Universitetet i Tromsø mener dette blant annet skyldes kvinneunderskuddet i små og mellomstore lokalsamfunn.

Småjenter blir et bytte

- Det er ikke uvanlig at gutter på 25 er «kjærester» med jenter på 15- 16. Kvinner på mennenes egen alder har flyttet eller etablert seg i forhold. Menn i 20- 30-åra kan ha vansker med å finne partnere i passende alder. Derfor søker enkelte enslige menn nedover i aldersgruppene - og en liten gruppe småjenter blir noen ganger et lett bytte, sier Træen.

Kvinnene flytter

Flyttestatistikken viser at det er unge kvinner som i størst grad flytter fra distriktene for å søke arbeid eller ta utdanning. Og at menn i samme aldersgruppe gjerne blir igjen i bygda.

Hun understreker at det store flertallet av jenter - også i distriktene - fortsatt debuterer seksuelt med noen på omtrent samme alder.

- Seksuelle forhold mellom jenter på 14 og menn på 30 er trist, fordi det representerer en dramatisk ubalanse både når det gjelder fysikk og mentalt modenhetsnivå.

- Selv om vi her åpenbart står overfor et fenomen det kan være vanskelig å forstå, må vi ikke tro vi kan bekjempe det med moralsk fordømmelse, mener Træen, som nylig har gjennomført en studie som viser at jenter i Nordland debuterer seksuelt om lag halvannet år før landsgjennomsnittet.

Voksenverden

Ifølge Træen er jenter i ungdomsskolealderen opptatt av symboler de tror omgivelsene tolker som «voksenhet».

- Svært unge jenter kan i enkelte tilfeller oppleve kontakten med atskillig eldre gutter som en snarvei til de voksnes verden, både når det gjelder sex og rusmidler. At ungjenter har kjærester som er noen år eldre, er jo heller ikke noe nytt. Det vet alle som er oppvokst på bygda, sier hun.

Trenger omsorg og støtte

- Men da snakker vi ikke om forhold mellom menn på 30 og jenter på 14- 15?

- Nei. Og derfor kan jeg godt forstå raseriet folk i Kabelvåg nå føler overfor det de opplever som overgrep. Det må likevel være viktig å ikke legge stein til byrden for jentene som er involvert. Det er ingen grunn til at de skal ha skyldfølelse, derimot trenger de masse omsorg og støtte fra foreldre, helsevesen og media. Mer enn noensinne trenger disse jentene å vite at sex er noe de skal kunne glede seg over dersom de får modnes i sitt eget tempo, sier Træen.

SEKSUALFORSKER: Bente Træen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling