Smake egen medisin

NEW YORK (Dagbladet): Noen av Amerikas fremste journalister og deres aviser og TV-kanaler er blitt utsatt for en dose av sin egen medisin. Og de liker det ikke. Det hagler med brev om feilsitater og drysser med saftige karakteristikker av han som har ordinert medisinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det handler om et nytt mediemagasin som har satt søkelys på den amerikanske pressens dekning av Monica-affæren. Monica Lewinsky har fått presidenten til å framstå bukseløs de siste månedene, men nå står også spesialetterfors- ker Kenneth Starr og flere av Washingtons mest kjente journalister med bukser og skjørt nede på knærne. Det kan synes som om flere av deres journalistiske triumfer i Newsweek, Washington Post, New York Times, samt TV-selskapene ABC og NBC, egentlig har vært klassisk vedbæring for spesialetterforsker Starr.

  • Magasinredaktør Steven Brill har fått intervjue Kenneth Starr, som på direkte spørsmål forteller at han, og minst en av hans medarbeidere, har hatt omfattende bakgrunnssamtaler med navngitte journalister. Mediekritikeren Howard Kurtz i Washington Post bemerker at det er sjelden anonyme journalistiske kilder forteller offentligheten om sine transaksjoner med reportere. Starr hevder selvsagt at han ikke har brutt noen lover. Clintons advokat hevder like selvsagt at det har han antakelig. Det må nok domstolen avgjøre.
  • Steven Brill har lagt de første tre ukene av Monica-affæren under lupen. Han hevder at tradisjonell kildekritikk ble satt til side, og at kravene til faktasjekking ikke ble fulgt. Ett av eksemplene han bruker, er historien om at Monica har beholdt en kjole med en sædflekk som suvenir fra sitt angivelige forhold til presidenten. Sædflekken ble først rapportert av TV-selskapet ABC. Deretter fløy den verden rundt og gikk på topp i TV-sendinger og på førstesidene i alle land. Men verken FBI eller andre har klart å finne noen kjolesuvenir med DNA-bevis i Monicas klesskap. Og så var det historien om at et øyenvitne så Bill og Monica i en intim situasjon. Et slikt vitne er ennå ikke dukket opp.
  • De navngitte journalistene har klappet igjen og sier at de i hvert fall ikke uttaler seg om sine kilder. Redaktørene har rykket ut og forsikret at de stiller seg bak det som er offentliggjort. Og noen angriper kritikeren og sier de er feilsitert av Steven Brill. Kenneth Starr har for sin del skrevet et 19 sider langt brev der han hevder at han er blitt misforstått og forvrengt på en måte som grenser til injurier. Alle har litt panikk. Dommeren som overvåker storjuryen i Monica-affæren, har innkalt partene og innskjerpet taushetsplikten om etterforskningen.
  • De første ukene i vinter var medietemperaturen i Monica-affæren så høy at de ivrigste trodde det bare dreide seg om timer, toppen dager, før helikopteret ville komme for å hente Bill Clinton ut av 1600 Pennsylvania Avenue à la Richard Nixon. Reporterne snublet over hverandre i jakten på nyhetene. Med Internetts lynraske videreformidling av rykter på ulike nettsider, krevdes det nerver av stål å ta seg tid til å dobbeltsjekke.
  • Nyhetsjakter har Washington sett mange av, men ingen helt som denne. Forskjellen er Internett. Der opererer blant andre en mann som heter Matt Drudge. Han driver en nettside som heter The Drudge Report. Den lager han fra en liten leilighet i Los Angeles. Drudge Report offentliggjør politisk sladder og har rykte for å sende ut historier som ikke holder. Likevel ble han en alvorlig konkurrent for de store medieorganisasjonene. Og Drudge hadde ingen sperrer på å legge ut de feteste Monica-ryktene.
  • Det blir neppe mange pressepriser å hente for dekningen av Monica-affæren. Steven Brill synes å ha avslørt at noen av de journalistiske bragdene til bransjens høyest betalte og mest glamorøse reportere i TV og prestisjeavisene, har vært å være uheroiske mikrofonstativer.

Flere av mediefolkene var vettskremt av skjebnen til Newsweek, som nølte med sitt journalistiske scoop og så ble slått av Washington Post, Los Angeles Times, og ABC radio. Etter det torde ingen holde igjen.