Byttet ut kjøtt med insekter:

- Smaker fritert kylling

Joanne (30) lever på melorm, biller og maur - og mener du bør gjøre det samme.

BYTTET UT KJØTT MED MAUR: Joanne fremmer insektdiett. Foto: Instagram/Ensekta.
BYTTET UT KJØTT MED MAUR: Joanne fremmer insektdiett. Foto: Instagram/Ensekta. Vis mer
Publisert

Dietter og slankekurer er noe folk verden over er opptatt av.

Det finnes lavkarbodietter, kjøttfri-dietter, fasting og mange andre metoder for å holde psyke og fysikk i sjakk.

Joanne Techow (30) fra Johannesburg i Sør-Afrika har imidlertid tatt diettlivet ett hakk lenger:

Hun livnærer seg nemlig på melormer, biller og maur - og sverger til nettopp dette.

Techow forteller til News24 at hun er besatt av insekter, og at hun selv driver billeoppdrett og larvesnacks-butikken «Ensekta».

Hun liker å drysse stekte taglormer over salaten og spiser kokte melorm med kiwi.

Videre sverger hun til lørdagsgodteriet «silkeormer med sjokoladetrekk» - kanskje noe å bytte ut Smash-posen med?:

BYTT UT SMASHEN: Silkeorm dyppet i sjokolade er en hit for Joanne. Foto: Jam Press.
BYTT UT SMASHEN: Silkeorm dyppet i sjokolade er en hit for Joanne. Foto: Jam Press. Vis mer

Tescow spiste sitt første insekt i 2017 - og har ikke sett seg tilbake siden.

Hver morgen starter hun dagen med en skikkelig bille-frokost i form av egenprodusert bille-granola, larve-svele, kryp-smoothie eller annen «snacks».

MORGENSTUND: Joanne starter dagen med for eksempel et par larvesveler. Foto: Jam Press.
MORGENSTUND: Joanne starter dagen med for eksempel et par larvesveler. Foto: Jam Press. Vis mer

Insekt i fredagstacoen

Techow er en selverklært dyrevenn og fredsforkjemper, i tillegg til at hun har studert zoologi og ernæring.

Hun sier til News24 at hun er opptatt av å ha et sunt og næringsrikt kosthold - noe hun mener insekt bidrar masse til.

Fredagstacoens kjøttdeig erstatter hun for eksempel med melorm og løvgresshopper.

- Melorm smaker som fritert kylling. Det er helt himmelsk, sier hun til nettstedet.

Av annet bille-snacks foretrekker 30-åringen maur og sirisser. Hun sier førstnevnte smaker salt, mens sirisser avgir en nøtteliknende smak.

Videre er bambusormer en personlig favoritt hos Techow. Hun spiser den som et alternativ til saltchips, og bruker flere av ormene i kjeks, ifølge New York Post.

LARVEKJEKS: En av Joannes favoritter. Foto: Jam Press.
LARVEKJEKS: En av Joannes favoritter. Foto: Jam Press. Vis mer

Ikke alle insekter er gode

Selv om Teschow sverger til insektdietten sin, presiserer hun at ikke alle insekt er like snacks.

Hun mener stinkbugs, på norsk folkemunne kalt breitege, eller blåbærfis, er noe du bør styre unna. Skorpion er heller ikke verdt bryet, da det knapt smaker noen ting, ifølge insektentusiasten.

Til daglig leder Tescow bedriften Ensekta, som distribuerer bille-mel, larve-smoothies, insekt-kjeks og mer. Hun driver også med oppdrett av silkeormer, og selger ormeegg for samme butikk.

Ensektas Instagram-konto deler hun også oppskrifter og matbilder til inspirasjon for følgerne sine.

SUPERSNACKS: Sirisser og løvgresshopper brukes i mengder hjemme hos Joanne. Foto: Jam Press.
SUPERSNACKS: Sirisser og løvgresshopper brukes i mengder hjemme hos Joanne. Foto: Jam Press. Vis mer

Mye bedre for miljøet

Tescow sier til New York Post at dietten hennes er svært miljøvennlig, og at hun derfor oppfordrer alle andre til å slenge seg på trenden.

Et av hovedargumentene hennes for miljøet, baserer seg på at storfe og andre husdyr krever store beiteområder, samt mye vann og mat for å produsere liten mengde protein - mens insekter reproduserer raskt, inneholder en betydelig større mengde protein - og krever lite av miljøet.

- Utnytt insektene som allerede finnes i miljøet som matkilde, kommenterer hun til avisa.

Også i insektverdenen er det viktig å være obs på hva man spiser, og hva insektene har spist i forkant, mener Tescow.

Hun råder derfor nybegynnere til å kjøpe biller og ormer fra oppdrettsfirmaer og egnede butikker - gjerne i form av pulver eller ferdige matvarer.

Du bør også alltid steke, koke eller fritere insektene for å få mest og best mulig smak, sier hun til NY Post:

- Det kan være skremmende å få biller servert på tallerkenen. Da er det bedre å kjøpe allerede ferdigbakte brownies, cookies eller granola-poser, kommenterer hun - og bruker egne varer som eksempel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer