FORFATTER: KrF-leder Knut Arild Hareide forklarer inngående hvorfor han ville fjerne Sylvi Listhaug som justisminister i boka som utkommer i morgen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
FORFATTER: KrF-leder Knut Arild Hareide forklarer inngående hvorfor han ville fjerne Sylvi Listhaug som justisminister i boka som utkommer i morgen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer

Knut Arild Hareide i sin nye bok:

- Smakløst av Listhaug

«Rosehavet hun viste fram, ga også assosiasjoner til et annet rosehav sju år tidligere», skriver Knut Arild Hareide.

I boka «Det som betyr noe», som lanseres i morgen, skriver Knut Arild Hareide utførlig om de dramatiske marsdagene da Solberg-regjeringen kunne blitt felt.

Rødt, SV, Ap og Sp hadde varslet mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug etter hennes Facebook-melding: «Arbeiderpartiet mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Hvis KrF støttet de øvrige opposisjonspartiene, ville de bli flertall i stortingssalen.

Burde tilgi?

KrF-lederen skriver i boka at det var en av de mest krevende sakene han har opplevd i sin tid som partileder:

«I KrF ble vi nedringt av folk som ville si sin mening, enten de mente justisministeren burde gå, eller de mente at kritikken av henne var overdrevet. Folk sendte e-poster, Facebook-kommentarer og brev. Det er sjelden en sak har vekket et så voldsomt engasjement. Det er også sjelden jeg har sovet så dårlig. Jeg fikk ikke ro. Jeg visste jo at saken ville avgjøres av mitt parti.»

Knut Arild Hareide forteller i boka om mange innspill underveis fra folk som mente KrF burde tilgi Sylvi Listhaug, at kristne burde tilgi en angrende synder. KrF-lederen skriver at det er forskjell på å tilgi og ha tillit.

- Smakløst

Selv kom han fram til at han ikke lenger hadde tillit til justisministeren.

Hareide hevder at Listhaugs beklagelse i Stortinget ikke sto til troende, at hun ikke mente det hun hadde sagt fra Stortingets talerstol.

«At hun dagen etter beklagelsen i Stortinget hadde lagt ut en ny Facebook-post der hun takket for all støtten, viste med all mulig tydelighet at hun ikke angret noen ting. Rosehavet hun viste fram, ga også assosiasjoner til et annet rosehav sju år tidligere. Om det var bevisst eller ikke: Det var smakløst», skriver Knut Arild Hareide.

Fikk nyheten på T-banen

Mandag 19. mars vedtok KrFs landsstyre mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug. Neste morgen fortalte Hareide til kona Lisa at han sto foran en av de mest krevende dagene i hans politiske karriere. Da skulle mistillit-saken avgjøres i stortingssalen.

På T-banen ned til Stortinget fra Storo spurte en medpassasjer om han hadde fått med seg siste nytt, at Listhaug gikk av.

«Jeg jublet ikke. Jeg ble ikke glad heller. Men jeg skal innrømme at jeg ble lettet», skriver Knut Arild Hareide i boka.

Sylvi Listhaug sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere innholdet i Hareides bok.