- Smålig å foreslå fjerning av taxfree-salg

Ordning som kommer til gode for folk flest, ifølge Høyre.

VIKTIG INNTEKTSKILDE: Overskuddet fra taxfreesalget går blant annet til å finansiere flyplassdriften.  
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DAGBLADET
VIKTIG INNTEKTSKILDE: Overskuddet fra taxfreesalget går blant annet til å finansiere flyplassdriften. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Høyre mener det er smålig hvis det stemmer at regjeringen vurderer å fjerne taxfree-ordningen i Norge.

Regjeringen vurderer å stoppe muligheten til taxfree-salg på flyplasser, om bord i fly og på ferjer som går fra utlandet, ifølge regjeringskilder som har snakket med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

På denne måten vil finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ifølge ANB tjene over tre milliarder kroner mer i avgifter på tobakk og alkohol, penger som kommer godt med når regjeringen skal redusere bruken av oljepenger.

Men både i Johnsens eget parti og i Senterpartiet er det motstand mot en slik plan, ifølge ANB.

Taxfree-ordningen er en stor inntektskilde for Avinor, som driver landets flyplasser.

Avinor bruker blant annet disse pengene til å finansiere ulønnsomme 42 ulønnsomme flyplasser.

Forslaget møter motstand også i Høyre.

- Smålig

- Regjeringens ønske om å fjerne taxfree-salget er smålig, sier Høyres avgiftspolitiske talsmann Arve Kambe til NTB.

Han mener taxfree-ordningen fungerer som en ventil i et system der andre avgifter er høye, og at det er en ordning som folk flest gleder seg til å bruke i forbindelse med velfortjente ferier.

Han viser også til at ordningen er viktig for Avinor.

- Regjeringen gikk til valg på ikke å øke avgiftene, så dette forslaget må det finnes en låsbar skuff til, sier Kambe.

Han oppfordrer Johnsen til å fokusere på å kutte kostnader fremfor å øke skatter og avgifter.

- Positivt signal

I SV skal det ifølge ANB være mer sans for Johnsens forslag, siden det vil gjøre det mindre lukrativt å reise med fly og ferjer.

Også rusfeltets samarbeidsorgan Actis har sansen for forslaget.

- Den avgiftsfrie handelen i Norge har vokst mye fordi den har vært nesten uten politisk styring, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad i Actis.

EU avviklet i sin tid den interne taxfree-handelen i 2003.

- Det er et paradoks at Norge har opprettholdt taxfree, lenge etter at EU avviklet ordningen. Vi vet at det er de aller rikeste som oftest handler på taxfree, og at det sånn sett bare er en måte å skaffe avgiftsfri alkohol til de som har mest fra før. For vanlige folk er taxfree noe man handler en gang i blant, sier Kolstad.

Hun viser til alkoholens skadevirkninger, og mener et forslag om å fjerne taxfreesalget vil føre til redusert alkoholforbruk.

AvviserFinansdepartementet avviser fullstendig at regjeringen vurderer å stoppe taxfree-salg på flyplasser, om bord i fly og på utenlandsferjer.


- Regjeringen vurderer ikke å stoppe taxfree-salg. Dette ligger ikke inne som en del av arbeidet med statsbudsjettet for 2011, sier kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet til NTB.

Han avviser kategorisk at regjeringen har planer om å fjerne taxfree-salget, og legger dermed saken død.

Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) siterte sent i går kveld regjeringskilder på at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vurderer å fjerne taxfree-salget.

På denne måten skulle regjeringen tjene over tre milliarder kroner mer i avgifter på tobakk og alkohol, penger som kommer godt med når regjeringen skal redusere bruken av oljepenger.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer