- Smålig, ego og dårlig taper

Donald Trump bryter en rekke tradisjoner når han forlater Det hvite hus onsdag.

LAVE FORVENTNINGER: USA-ekspert Hilde Restad sier hun forventer det verste av den aller siste tida av Donald Trumps presidentperiode. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Onsdag går USAs 45. president av, etter fire år i Det hvite hus, når Joe Biden (78) tar over den amerikanske sjefsstolen.

Men Donald Trump (74) vil ikke gå stille i dørene.

Onsdag morgen reiser Trump-ekteparet til den storslåtte eiendommen Mar-a-Lago i Florida, og bryter med det et av USAs mest tradisjonelle maktoverføringsritualer:

At den avtroppende presidenten ønsker den nye velkommen på trappa i North Portico i Det hvite hus.

- Dårlig taper

Trump skal heller ikke være til stede under innsettelsesseremonien, og blir den første presidenten på minst et århundre som ikke deltar.

- Nok en gang ser vi at han setter seg selv foran landet han skulle lede. Å være en god taper er en viktig del av demokratiske politiske prinsipper. Han er ikke bare verdens dårligste taper, men han sier også at han vant valget. Det er farlig, sier USA-ekspert og førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole.

Hun forklarer at den største gaven en avtroppende president kan gi den nye presidenten, er legitimitet.

- Og den gaven gir han ikke, understreker hun.

Også USA-ekspert og førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Universitetet i Agder reagerer på Trumps oppførsel.

- Han burde møtt Biden, ringt og gratulert. Det er kritikkverdig, og uverdig av en president å ikke ha noen som helst kontakt med påtroppende president. Jeg har forståelse for at han ikke vil være til stede, men han burde i hvert fall invitert Biden til en samtale i løpet av disse to månedene.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Egen fest

Trump skal ifølge amerikanske medier holde sin egen avskjedsfest på militærbasen Joint Base Andrews før han går om bord i Air Force One for aller siste gang.

Søndag ble det sendt ut en rekke invitasjoner til Trump-kretsen. Hver inviterte blir bedt om å ta med seg fem gjester.

Den avtroppende presidenten skal ifølge kilder ha fortalt at han ønsker at avskjedsfesten skal omfatte «den pomp og prakt han fortjener» - inkludert en salutt med 21 skudd og rød løper.

Han skal også ha bedt om en militærparade, men ifølge nyhetsbyrået AP har Pentagon sagt nei.

- Han har vist seg å være smålig, ego og en dårlig taper. Jeg forventer at han gjør noe for å holde kameraene på seg selv. Vi får se hva han finner på. Det blir et stort savn for ham å ikke ha oppmerksomheten rettet mot seg. Han vil fortsette å få dette til å handle om ham, så lenge som mulig, sier Hilde Restad.

- Veldig skadelig

USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke påpeker at Trumps fire år i Det hvite hus har vært «en endeløs rekke med brudd på tradisjoner».

- At han ikke møter opp på innsettelsen, er veldig skadelig. Det hadde vært positivt for betydningen av «et samlet USA» om han hadde stilt opp, sier han.

Løkke tror imidlertid at det har mindre betydning, nå som Trump har mistet en del av støtten fra sine egne.

- Man trodde knapt det var mulig, men han har mistet mye støtte og respekt etter stormingen av Capitol Hill. Etter dette har det hatt mindre å si. Hele oppførselen hans etter valget, har vært et kontinuerlig angrep på demokratiske prinsipper.

Etter den avtroppende presidentens gjentatte påstander om valgfusk, tror millioner av republikanske velgere at valget er stjålet.

- Det er ekstremt skadelig. At han ikke stiller opp på innsettelsen, forsterker dette.

DEN AVTROPPENDE PRESIDENTEN: Se hva Donald Trump bruker den siste tiden sin på, og hvordan han blir beskrevet. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: NTB / The New Yorker / Dagbladet. Vis mer

- Tidenes verste president

Løkke omtaler Trump som «tidenes verste president».

- Én ting er oppførselen hans, som en den minst presidentaktige noensinne. Han har gjort Det hvite hus om til et realityshow. Han ble heller ikke gjenvalgt, og tapte både Representantenes hus og Senatet. I tillegg kommer den katastrofale håndteringen av covid-19.

Han påpeker også at han har begått det største angrepet på konseptet «sannhet».

- Han har vært en Putin-liknende president. Jeg bruker sjelden uttrykket «fascist», men skjønner at det diskuteres. Han er autoritær og har ingen respekt for demokratiet.

USA-ekspert og førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Universitetet i Agder er enig.

- Han vil stå igjen som den verste presidenten i historien, den som har vist minst respekt for grunnloven og maktfordelingen.

«My Way»

Tønnessen tar oss med tilbake til starten, til innsettelsen av president Trump:

- Jeg tenker på det ballet etter innsettelsen, da han kom ut og skulle danse med Melania til «I did it my way» av Frank Sinatra - for det har han virkelig gjort. Det har vært en særegen presidentperiode som er vanskelig å sammenlikne med noen annen presidentperiode før ham.

USA-eksperten påpeker likevel at Trump hadde økonomisk vekst i sine tre første år som president, og at han har holdt en del konkrete løfter.

- Han har også hatt noe gjennomslag utenriks, som at Nato-landene bidro mer, og en fredsavtale i Midtøsten.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer