- Smålig og skurkaktig av Bernander

Streikeledelsen raser mot feriepengekupp - selv om sjefen er i sin rett. I kveld lager NRK-kjendisene «bråk» ved Bislett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først var de streikende NRK-medarbeiderne vantro da de fikk vite at sjefen ikke vil utbetale feriepenger. Deretter ble de forbannet selv om arbeidsrettseksperten de har engasjert, gir kringskastingssjef John G. Bernander juridisk rett til å holde igjen feriepengene som ble opparbeidet i fjor.

- Bernander opptrer smålig og skurkaktig. En arbeidsgiver som setter pris på sine ansatte, hadde ikke oppført seg sånn. Nå er vi rett og slett lynende forbannet, sier streikelederen for journalistene i NRK, Leif-Kjartan Bjørsvik, til Dagbladet.no.

Sjefen dukket ikke opp

Sammen med et hundretalls NRK-kolleger, blant dem Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad som skulle kommentert kveldens Bislett Games, har Bjørsvik støtt utenfor Bislett i kveld for å informere om streiken og ønske Bernander "velkommen" til Bislett.

- Kringkastingsjefen har vi ikke sett her, men vi har tatt opp feriepengespørsmålet med han og hans ledere tidligere i dag. Vi har bedt han om å bruke helgen til å tenke seg om, og det skal også vi gjøre. Vi skal tenke på andre virkemidler nå som det er uaktuelt å gå til Namsretten etter den juridiske vurderingen, sier Bjørsvik.

Alle NRK-ansatte skulle få utbetalt feriepengene 12. juni. Men Bernander vil ikke utbetale til streikende som ikke hadde ført seg opp med ferie på vaktlistene da konflikten brøt ut onsdag. Det dreier seg om noen hundre av de 2500 streikende.

De streikende NRK-medarbeiderne engasjerte arbeidsrettsadvokat Lars Holo i firmaet Arntzen de Besche da sjokkmeldingen om feriepengene kom i dag. Advokat Holo har skrevet bok om ferieloven, men kom ikke med det juridiske svaret NRK-journalistene hadde ønsket seg.

- Feriepenger blir utbetalt en gang i året i de fleste bedrifter. De er nedfelt i de fleste tariffavtaler. Men tariffavtalen gjelder ikke når meklingen er brutt, og dermed sier loven at feriepengene skal posjoneres ut i takt med den faktiske ferieavviklingen for den enkelte arbeidstaker, opplyser Holo til journalisten.no.

 UTENFOR:  Det var i kommentatorboksene innenfor Bislett-murene Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad helst ville vært i kveld. Foto: Scanpix.
UTENFOR: Det var i kommentatorboksene innenfor Bislett-murene Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad helst ville vært i kveld. Foto: Scanpix. Vis mer

- Dårlig signal

NRK-journalistene liker ikke at det norske, men nå svenskeide produksjonsselskapet Digital Vision, har overtatt de NRK-streikendes jobb med å produsere lyd og bilder fra kveldens Bislett Games. Digital Vision og deres mannskap er en av NRK-sportens største samarbeidspartnere til vanlig.

- Dette er et veldig dårlig signal om framtidens samarbeidsklima, mener Bjørsvik.

Kommentator Karen-Marie Ellefsen synes derimot ikke det er noen grunn til å bebreide Digital Vision.

- Det er BislettAlliansen som har engasjert dem, og jeg skjønner godt arrangørene vil tilby bilder fra Bislett Games slik utgangspunktet var, sier Ellefsen til dagbladet.no.

- Streikebryteri
Streikelederne Sten Kyrre Killi, Pål Hansen og Trygve Aarvik mener at kringkastingssjef John G. Bernander står ansvarlig for utstrakt streikebryteri.

Det er stikk i strid med arbeidslivets regler at NRK sender programmer som er laget tidligere av ansatte i streiker, hevder de i en pressemelding i kveld.

- Nå viser Bernander sitt sanne ansikt og gjør det tydelig hvilken mangel på respekt han har for sine ansatte. Han øker konflikten og prøver å ødelegge samarbeidsklimaet på arbeidsplassen. Vi skal tross alt tilbake til NRK, skriver streikelederne.

- Smålig og skurkaktig av Bernander
DU SKAL FÅ DIN LØNN I HIMMELEN var en av tekstene de NRK-streikendes sangkor varmet opp med foran Bislett i kveld.