Smålig spill om stor sak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Episoden i Stortinget torsdag da regjeringen ikke fikk umiddelbar tilslutning til sitt forslag om å redusere oljeproduksjonen med noen prosent, fikk globale konsekvenser, men hadde smålige partitaktiske motiver. For det kan ikke være tvil om at regjeringen saklig sett har et solid flertall bak seg i denne saken. Antakelig er det bare Fremskrittspartiet som går imot en nedregulering av produksjonen.
  • For forutsetningene for en norsk nedskjæring er denne gang til stede. Nå er det ikke bare de arabiske oljeprodusentene som går inn for reduksjoner, slik vi har vært vant med. Land som Mexico og Venezuela har sagt at de vil være med. Og det har Arbeiderpartiet tidligere sagt var nødvendig for at Norge skulle ta sin del for å få prisene opp på akseptabelt nivå. Nå er det intet i verden så flyktig som oljeprisen. Den overgås om mulig bare av en etablert enighet om oljekvotene i OPEC. Norge har det derfor ikke travelt. Men vi bør ta vår del av byrden og ikke være gratispassasjer når andre skjærer ned for å få prisen opp.
  • Når Arbeiderpartiet og Høyre valgte å gjøre seg kostbare overfor regjeringen, henger det sammen med den spesielle parlamentariske situasjonen vi har. En regjering med så svakt parlamentarisk grunnlag skal sondere og samtale med de andre partiene både lenge og vel før den kommer med forslag til Stortinget. Slik var forøvrig situasjonen også da Arbeiderpartiet satt i mindretallsposisjon som regjeringsparti, og de nåværende regjeringspartier tilhørte flertallet.
  • Men nå setter talsmenn for Ap, Høyre og Frp seg på sin høye hest og belærer regjeringen om hvordan den bør behandle store utenrikspolitiske saker. Det er selvsagt viktig med klarhet og stabilitet i vår oljepolitikk. Men det er ikke bare regjeringens ansvar, det er også opp til opposisjonen. Det fortoner seg derfor som utrolig smålig at flertallet bruker en sak som har store konsekvenser også utenfor vårt land til et snevert partitaktisk spill. Men vi regner med at regjeringen får det som den vil ved neste korsvei.