Smalt hodet rett i isen

Lilly Sophie Castberg (15) fikk virkelig kjenne på glatta. Mandag falt hun rett på bakhodet i skolegården på Kløfta. Nå ligger hun hjemme med hjernerystelse.

TRENGER SOLBRILLER: Etter hjernerystelsen mandag, får Lilly Sophie Castberg (15) vondt i hodet av skarpt lys, og trenger solbriller også inne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENGER SOLBRILLER: Etter hjernerystelsen mandag, får Lilly Sophie Castberg (15) vondt i hodet av skarpt lys, og trenger solbriller også inne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Første skoledag etter juleferien hadde det lagt seg et tynt snølag i skolegården på Vesong ungdomsskole i Ullensaker. Men under snøen var det blank is. På vei ut fra kantina skled Lilly Sophie Castberg (15).

- Det var helt umulig å se at det var glatt, for det var snø oppå isen. Særlig for barn og ungdom, vi løper jo bare ut, sier Lilly Sophie til Dagbladet.

Hun fikk ikke tatt seg for, men bakhodet smalt rett i bakken.

- Jeg klarte ikke reise meg. Det var opptil ti stykker som prøvde å hjelpe meg, men beina mine bare hang og slang, sier Lilly Sophie.

Det var lokalavisa Mitt Jessheim som først omtalte ulykken.

Stor pågang

Mandag meldte skadelegevakta i Oslo om rekordmange fallskader - 170 skader etter fall på glatta.

Også Akershus universitetssykehus merker stor pågang som følge av glattisen. Her har ortopedisk avdeling måttet utsette planlagte operasjoner for å kunne håndtere situasjonen, som de regner med vil vedvare de nærmeste dagene.

SBØKAOS: Store mengder snø skapte kaos på Østlandet onsdag ettermiddag. Video: Tipser / Dagbladet Vis mer

Legevakta i Drammen opplyser til Dagbladet at det har vært betydelig mer travelt enn vanlig de siste dagene. Det samme gjelder Drammen sykehus, som har økt bredskapsnivået på grunn av mange bruddskader på toppen av en allerede presset situasjon med mye luftveissykdommer.

Hva som skjedde, husker ikke Lilly Sophie selv, men har blitt fortalt det i ettertid. Vennene hjalp henne inn i klasserommet, og satte henne på en stol. Da besvimte Lilly Sophie på nytt, og datt av stolen. Første halvtimen etter fallet på isen, husker hun ingenting.

KJEDELIG: Lilly Sophie Castberg (15) kan ikke se på TV, lese eller se på mobilen etter hjernerystelsen. Det er kjedelikg, synes hun. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJEDELIG: Lilly Sophie Castberg (15) kan ikke se på TV, lese eller se på mobilen etter hjernerystelsen. Det er kjedelikg, synes hun. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Skolen skulle funnet en måte å strø på, eller sagt fra at det var så glatt. Jeg var den eneste som måtte på legevakten, men det var 10-15 stykker som falt i skolegården den dagen, sukker hun.

Hjernerystelse

Læreren hennes skal ha prøvd å ringe legevakten flere ganger, uten å komme gjennom. Heldigvis kunne pappaen til Lilly Sophie komme og hente henne og kjøre henne til legen.

- Jeg hadde en stor kul i hodet, og jeg har fått hjernerystelse. Legen var i tvil om jeg måtte legges inn på sykehus, siden jeg hadde vært helt borte i en halvtime. Men fordi pappa kunne passe på meg de neste 12 timene, skulle det går fint, sier Lilly Sophie.

Første tida måtte de passe på at hun ikke sov for lenge, men at faren vekket henne hver annen time.

Rektor Ingrid Langvatn Notoane ved Vesong ungdomsskole sier til Dagbladet at det var glatt den dagen, med nysnø oppå is, som hadde vært strødd dagen før.

- Det ble meldt fra om dette til kommunen da vi kom på jobb litt over klokka sju. De kom og strødde på nytt midt på dagen, så fort de hadde mulighet, sier rektor Notoane.

Rektor forteller at elevene går over skolegården på vei inn om morgenen og de opplevde da at det var veldig glatt.

- Dette ble kommentert av både lærere og elever i klasser på morgenen, sier hun.

SNART TILBAKE: Mandag er planen at Lilly Sophie Castberg kan gå på skolen igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNART TILBAKE: Mandag er planen at Lilly Sophie Castberg kan gå på skolen igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Før de ansatte kom på jobb tirsdag, hadde kommunen skrapt og strødd på nytt i skolegården.

Vondt i hodet

15-årige Lilly Sophie må nå bruke solbriller hele tida – hun får vondt i hodet av skarpt lys.

Hun kjeder seg. Slik må hun ha det i ei uke i første omgang.

- Jeg kan ikke se på TV, ikke se på mobilen, ikke lese bok, ikke spille brettspill. Jeg kan ikke gjøre noe, bare sitte og stirre ut i lufta, sier Lilly Sophie.

Det verste er at hun ikke får trene. Lilly Sophie driver nemlig aktivt med cheerleading, på NRC Tigers Jr Coed Elite (Nedre Romerike Cheerleaders). Hun trener vanligvis 4-5 ganger i uka, i tillegg til at hun trener andre.

- Jeg er hele tida i hallen og trener.

Mandag er Lilly Sophie forhåpentlig tilbake på skolen og på trening.

- Får jeg vondt i hodet, kan jeg jo ikke trene. Jeg må bare se an formen, avslutter Lilly Sophie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer