Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smalt rett inn i fyrlykt

Det 165 meter lange og 38 meter brede skipet har kjørt rett på et fyr og ligger nå med slagside på Hvaler.

FULLASTET: Containerskipet var fullastet og hadde akkurat avsluttet losoppdragene da det kjørte rett på fyret. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FULLASTET: Containerskipet var fullastet og hadde akkurat avsluttet losoppdragene da det kjørte rett på fyret. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Containerskipet «Godafoss» grunnstøtte ved 20-tiden torsdag på et fyr  ved Kværskjær i går kveld, mellom de to Hvaler-øyene Asmaløy og Kirkøy midt i Ytre Hvaler nasjonalpark.

Det 165 meter lange og 28 meter brede containerskipet «Godafoss» var fullastet og skal ha avsluttet losoppdragene rett før den kjørte rett på fyret. Det skal være mye olje å ta opp på stedet.

Nå skal oljen fra det havarerte skipet «Godafoss» nådd land på Akerøya i øygruppa Hvaler, opplyser Kystverket.

Kommunikasjonsrådgiver i Kystverket, Martin Zeiffert mener at containerskipet skal ha truffet en lykt, og ikke et fyr.

- Kjørte skipet rett på lykta?
- Ja, du kan vel egentlig si det sånn, svarer Martin Zeiferth.
- Losen gikk av - Losen gikk av skipet seks minutter før det grunnstøtte, og det er ikke noe unormalt med det. Det var en avgjørelse som ble tatt i sammarbeid med trafikksentralen i Horten, losen og kapteinen om bord på båten, sier Elise Rusten, losholdermann og talsperson for Kystverket.

Redningsarbeidet var godt i gang i natt, og akkurat nå sirkulerer det fly over området for å kartlegge oljeutslippets omfang og hvilke retninger oljen tar.

Det har samlet seg mange båter rundt skipet, derav et fra Kystvakten.

Dagbladet har snakket med en representant fra Statens Naturoppsyn, som er på vei ut til vrakstedet nå. Han var spent på å få komme nærmere innpå containerskipet.

Kan bli ny Full City Ordfører i Hvaler, Eivind Normann Borge (Frp) sier til Dagbladet at oljesølet kan forurense de viktigste verneområdene i Oslofjorden.

- Oljen befinner seg nå i nasjonalparkområdet og det er mye sjøfugl i disse områdene, sier Borge.

Ytre Hvaler nasjonalpark er en norsk nasjonalpark som ligger i kyst- og skjærgårdslandskapet i Østfold.

TYDELIG SLAGSIDE:«Godafoss» gikk på grunn ved Asmaløy, og har tydelig slagside. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
TYDELIG SLAGSIDE:«Godafoss» gikk på grunn ved Asmaløy, og har tydelig slagside. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Frykter dere en ny Full City-katastrofe?

- Om det blir verre enn Full City kan jeg ikke si, men vi står overfor en kamp og en veldig alvorlig situasjon, sier Borge.

- Vi er tidligere ute med opprydningsarbeidet denne gang enn med Full city-katastrofen i fjor. Det er et godt utgangspunkt, sier kommunikasjonsrådgiver i Kystverket, Martin Zeiffert

Skipet hadde 13,5 knop Fartøyet lekker olje midtskips på begge sider. Lekkasjene kommer fra to tanker med kapasitet på 250 tonn olje hver, men det er usikkert om tankene er fulle. Bunkerstankene om bord har en kapasitet på 800 tonn.

Det digre islandske containerskipet «Godafoss» hadde en fart på hele 13,5 knop i sekundene før det gikk på grunn på Kvernskjæret i Løperen torsdag kveld, skriver Fredrikstad Blad. Og farten ble økt kraftig etter at losen forlot skipet.

Og like for grønnstøtingen, noen minutter senere, etter å ha passert Håbu, hadde farten økt til hele 13,5 knop.

KJØRTE PÅ FYRET: Kommunikasjonsrådgiver i Kystverket, mener skipet skal ha truffet en lykt, og ikke et fyr. Foto: Espen Røst/Dagbladet
KJØRTE PÅ FYRET: Kommunikasjonsrådgiver i Kystverket, mener skipet skal ha truffet en lykt, og ikke et fyr. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media