Småmissene

Det skumle voksenblikket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SMÅBARNSMOR OG AP-politiker Anniken Huitfeldt skal sende brev til kleskjeden H&M. Hun vil stoppe bildene av småjenter som viser klær i den siste H&M-katalogen, i positurer som illuderer voksne, sexy modeller. Men allerede nå legger H&Ms pressetalskvinne i Sverige seg flat i Dagbladet og ber om unnskyldning. Hun forstår kritikken. Det ligger nemlig i H&Ms politikk å avstå fra å bruke slike bilder. Det hersker med andre ord absolutt konsensus i denne sak mellom produsent, forbrukerombud, barnepsykologer. småbarnsmødre, og av alt, supermodellen og missen Kathrine Sørland. Alle stiller seg bak Huitfeldt og krever stopp. Småjenter skal ikke stæsjes opp som Lolitaer. Treåringer må få slippe sexpresset. Fireåringer er for små til å ligge på bilpanseret med miniskjørt. Femåringer må få leke sisten i stedet for å trute munnen og knekke i hoften i tøffe boots, sexy overdel fra H&M og blondt sovehår nedover skuldrene.

DERFOR ER alle enige om at H&M-boardsene skal være forbeholdt voksne kvinnelige rollemodeller som ligger på alle fire med rumpa i været og truter i bikini og undertøy. Grensen går ved de små. Vi vil nemlig ikke se barna våre med det voksne blikket, slik som H&M legger dem ut i katalogen. I alle fall skal småpikene få være i fred. Inntil realityshowene tar dem en gang i småskolen og spisser til konkurransen om hvem som er penest, hvem som har sex i BB-huset, hvem som er mest dritings og gærnest. Og om dette ikke er ment for femåringene, så omfatter alle sexbudskapene i alle fall den hotte gruppa 8- 12-åringer, de såkalte pree teens, eller tweens, som nå er definert som en snart sexy forbrukergruppe med egne produkter og en litt lettere sminke enn fjortisene som er gamle nok til å ta den nesten helt ut.

PSYKOLOG Vigdis Wie Torsteinsson sier til Dagbladet at de fleste mødre ikke vil se sine små døtre som seksuelle fristerinner, og at H&M avbilder dem med et «kom og ta meg»-uttrykk i øynene. Nå har jeg faktisk til gode å se fireåringer levere et dovent, sensuelt «kom og ta meg»-blikk. Småjenter setter stort sett opp en pussig grimase og har ikke peiling utover å leke voksne damer som gjør seg til. Det er jo derfor det er sånn stas å leke popstjerne med magen bar, lipgloss og alle jåledamebevegelsene de har lært foran speilet når NRK arrangerer voksen-melodi-grand-prix. Det er med andre ord det overveldende seksuelle trykket i voksenverdenen som kan bli vel drøyt for ungene. Og det finnes knapt et barn som slipper unna vår seksualiserte overflate i offentligheten. H&M må gjerne strammes opp og gjeninnføre uskylden hos barnemodellene, i det voksne blikket. Men hvilken niåring vil finne på å leke superstjerne i snekkerbukse når rollemodellen er Christina Aguilera eller for alt jeg vet glammodellen Aylar? Riktig. I min barndom lekte vi prinsesse Astrid ...