Av de 45 millionene skal en del gå til opprydding av industriforurenset grunn på land.
De høye konsentrasjonene av miljøgifter og tungmetaller i de mest belastede fjordene og havnebassengene rundt om i Norge skyldes i hovedsak gamle industriutslipp. Utslipp fra gamle deponier og forurenset grunn er fortsatt et alvorlig problem.
- Bare tull
Bellona-leder Frederic Hauge karakteriserer bevilgningen som tull. Han sier regjeringen like godt kunne ha spart seg for utgiftene.
- Dette er ren fei-under-teppet-politikk. Da er det bedre ikke å gjøre noe, sier Hauge til Dagbladet.
De siste ukene har han aksjonert mot havneoppryddingen i Sandefjord, der de pumpet giftslammet 200 meter lenger ut i fjorden.
- Dette er misbruk av skattebetalernes penger. Bellona akter å klage saken inn for Riksrevisjonen.
Statens forurensningstilsyn (SFT) slo for halvannet år siden fast at giftige bunnsedimenter i elleve norske havner må renses.: Oslo, Drammen, Sandefjord, Grenland, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim, Harstad og Tromsø.
Ingen kjenner i dag totalkostnaden for dette oppryddingsarbeidet. SFTs direktør Håvard Holm kan bare angi 25- 50 millioner kroner som et anslag.
Om mulig verre er det stilt med norske fjorder knyttet til norsk industri- og verftsvirksomhet. Disse må renses:
Oslofjorden, Sandefjordsfjorden, Frierfjorden, Saudafjorden, Sørfjorden, deler av Sognefjorden, Trondheimsfjorden og Ranafjorden.
Pilotprosjekter
Ingen politiske partier har så langt tatt i problemet i praktisk forstand. Bondevik-regjeringen er ikke noe unntak. 45 millioner kroner er bidraget på neste års budsjett.
I tillegg åpner Miljøverndepartementet for at norske kommuner kan sette i gang oppryddingsprosjekter for ytterligere 20 millioner kroner, men de skal først utbetales i år 2004.
Ifølge SFT-direktøren skal pengene i hovedsak gå til pilotprosjekter i havnebassengene i Kristiansand, Horten, Bergen, Trondheim og Tromsø.
I januar i fjor krevde Høyres Jan Tore Sanner og partileder Jan Petersen full giftoppvask i industrifjordene. Partiet fikk regjeringsmakt, og miljøvernminister Børge Brende la tidligere i år fram en stortingsmelding om saken.
Fem måneder seinere lå budsjettet på bordet, med beskjedne 45 millioner kroner til gift- og metallopprydding i fjorder og havnebasseng.
Ap's miljøpolitiker Rolf Terje Klungeland sier til Dagbladet at Børge Brende nok en gang framstår som en mann med store ord, men lite handling.