Småpenger til giftoppvask

Det vil koste mellom 25 og 50 milliarder kroner å rydde norsk havbunn for miljøgifter, men på statsbudsjettet har regjeringen bare funnet plass til 45 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Av de 45 millionene skal en del gå til opprydding av industriforurenset grunn på land.

De høye konsentrasjonene av miljøgifter og tungmetaller i de mest belastede fjordene og havnebassengene rundt om i Norge skyldes i hovedsak gamle industriutslipp. Utslipp fra gamle deponier og forurenset grunn er fortsatt et alvorlig problem.

- Bare tull

Bellona-leder Frederic Hauge karakteriserer bevilgningen som tull. Han sier regjeringen like godt kunne ha spart seg for utgiftene.

- Dette er ren fei-under-teppet-politikk. Da er det bedre ikke å gjøre noe, sier Hauge til Dagbladet.

De siste ukene har han aksjonert mot havneoppryddingen i Sandefjord, der de pumpet giftslammet 200 meter lenger ut i fjorden.

- Dette er misbruk av skattebetalernes penger. Bellona akter å klage saken inn for Riksrevisjonen.

Statens forurensningstilsyn (SFT) slo for halvannet år siden fast at giftige bunnsedimenter i elleve norske havner må renses.: Oslo, Drammen, Sandefjord, Grenland, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim, Harstad og Tromsø.

Ingen kjenner i dag totalkostnaden for dette oppryddingsarbeidet. SFTs direktør Håvard Holm kan bare angi 25- 50 millioner kroner som et anslag.

Om mulig verre er det stilt med norske fjorder knyttet til norsk industri- og verftsvirksomhet. Disse må renses:

Oslofjorden, Sandefjordsfjorden, Frierfjorden, Saudafjorden, Sørfjorden, deler av Sognefjorden, Trondheimsfjorden og Ranafjorden.

Pilotprosjekter

Ingen politiske partier har så langt tatt i problemet i praktisk forstand. Bondevik-regjeringen er ikke noe unntak. 45 millioner kroner er bidraget på neste års budsjett.

I tillegg åpner Miljøverndepartementet for at norske kommuner kan sette i gang oppryddingsprosjekter for ytterligere 20 millioner kroner, men de skal først utbetales i år 2004.

Ifølge SFT-direktøren skal pengene i hovedsak gå til pilotprosjekter i havnebassengene i Kristiansand, Horten, Bergen, Trondheim og Tromsø.

I januar i fjor krevde Høyres Jan Tore Sanner og partileder Jan Petersen full giftoppvask i industrifjordene. Partiet fikk regjeringsmakt, og miljøvernminister Børge Brende la tidligere i år fram en stortingsmelding om saken.

Fem måneder seinere lå budsjettet på bordet, med beskjedne 45 millioner kroner til gift- og metallopprydding i fjorder og havnebasseng.

Ap's miljøpolitiker Rolf Terje Klungeland sier til Dagbladet at Børge Brende nok en gang framstår som en mann med store ord, men lite handling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer