«Smaragd-elva» er blitt søppelfylling

Elven Drina i Bosnia-Hercegovina er egentlig kjent for sin skjønnhet. Nå er den dekket av et lag med søppel. - En stor skam, sier miljøorganisasjonen Eko Centar Visegrad.

INGEN PADLERE: Her pleier vanligvis folk fra hele Europa å komme for å padle i det klare, grønne vannet til elven Drina. Nå er padlerne byttet ut med søppel. Foto: AP Photo/Armin Durgut
INGEN PADLERE: Her pleier vanligvis folk fra hele Europa å komme for å padle i det klare, grønne vannet til elven Drina. Nå er padlerne byttet ut med søppel. Foto: AP Photo/Armin Durgut Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elven som ligger øst i Bosnia-Hercegovina er en av Europas perler. Det vanligvis så klare, smaragdfargede vannet tiltrekker seg padlere fra hele kontinentet.

Men de siste åra har elva Drina vært plaget av mye søppel etter at folk har dumpet alt mulig rart der, og på grunn av mye nedbør og flom som drar med seg avfall.

De siste dagene har det vært mye nedbør i området, som har ført til at flere tonn med søppel fra dårlig regulerte søppelfyllinger har strømmet til og lagt seg som et teppe på Drina.

INNGJERDET: Enorme mengder søppel har samlet seg opp i elven Drina ved byen Visegrad i Bosnia-Hercegovina, der det har blitt fanget opp av et gjerde. Foto: AP Photo/Armin Durgut)
INNGJERDET: Enorme mengder søppel har samlet seg opp i elven Drina ved byen Visegrad i Bosnia-Hercegovina, der det har blitt fanget opp av et gjerde. Foto: AP Photo/Armin Durgut) Vis mer

- Det er ikke bare en stor miljø- og helsefare, men også en stor skam for oss alle, sier Dejan Furtula i den lokale miljøorganisasjonen Eko Centar Visegrad, ifølge Sky News.

- Ikke kapasitet

Furtula anslår at det kan ta opptil seks måneder å få fjernet søppelet.

- Den lokale avfallsplassen har ikke engang kapasitet til å håndtere byens kommunale avfall. Byens deponi brenner hele tida, sier han.

Kraftig regn og uvanlig varmt vær den siste uka har fått mange elver og innsjøer i Bosnia, Serbia og Montenegro til å renne over, oversvømmet områdene rundt og tvunget mange mennesker til å forlate hjemmene sine.

SØPPELTEPPE: Søppel har lagt seg som et teppe på den vanligvis grønne, klare elven. Foto: AP Photo/Armin Durgut
SØPPELTEPPE: Søppel har lagt seg som et teppe på den vanligvis grønne, klare elven. Foto: AP Photo/Armin Durgut Vis mer

Alt fra tønner, husholdningsapparater, plastflasker og gamle dekk, flyter rundt på elva, og har samlet seg opp ved et oppsatt gjerde ved byen Visegrad.

Det anslås at det har samlet seg rundt 10 000 kubikkmeter med avfall de siste dagene, skriver Sky News.

Tilstrømmingen av vann i området har nå begynt å avta.

- Men den enorme mengden søppel har dessverre ikke opphørt, sier Furala.

Utbredt problem

I 2021 slet Visegrad også med enorme mengder søppel i elva Drina.

Hvert år fjernes nemlig mellom 6000 og 8000 kubikkmeter søppel fra Drina ved Visegrad.

Selv om situasjonen er mest ekstrem her, er oppsamling av plast og annet søppel et problem i elver over hele Balkan.

Miljøaktivister i Bosnia uttaler at ansamlingen av søppelet ved Visegrad har blitt en uoffisiell regional avfallsplass, skriver Sky News.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer