Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smaragd-jeger fengslet i Afrika

Smaragdjegeren Ivar Bræk Knutsen (60) ble tirsdag arrestert etter en husransakelse i byen Kitwe i det nordlige Zambia, siktet for å være i besittelse av narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen før ble det funnet 110 gram med smaragder i den norskeide gruva, verdt om lag 450 000 kroner.

Mandag blir den tidligere banksjefen framstilt for retten. Hans kone befinner seg for tida i Norge.

- Det er ikke overraskende at dette skjer, når vi endelig finner smaragder av ypperste kvalitet. Det står folk bak som vil bli kvitt ham, sier generalkonsul Alf R. Bjercke i Oslo.

Han utelukker kategorisk at nordmannen har vært i besittelse av narkotiske stoffer, og sier det hele er iscenesatt.
Bjercke er gruvas største norske investor og god venn av Bræk Knutsen. Gruva - Chimpundu Mining Company Ltd. - er 50 prosent norskeid.

Forveksling

- Ivar gjennomgikk en kneoperasjon her hjemme i sommer, og går derfor på medisiner. Det ene medikamentet har et navn som zambisk politi må ha forvekslet med kokain. Norsk UD har fakset ned en legeerklæring på at han bruker tablettene, sier Alf R. Bjercke.

Han forteller at den andre halvparten av smaragdgruva eies av tidligere generalinspektør for politiet i Zambia, Herbert Mapili.

- Mapilis sønn har jobbet for oss, men skulle sies opp på tirsdag på grunn av underslag fra kassa. I stedet blir Ivar Bræk Knutsen arrestert. Det er spørs om dette er tilfeldig, sier Alf R. Bjercke.

Reiser ned

- Jeg har snakket med Ivar på mobiltelefon og han er i godt humør. Men politiarresten i Kitwe er ingen spøk, sier Alf R. Bjercke. Han forteller at den arresterte nordmannen er en hardhaus og vant til å klare seg under enkle kår.

- Sønnen min, Håkon R. Bjercke, som er medeier i gruva reiser ned på tirsdag for å bistå Ivar Bræk Knutsen og for å sikre de store verdiene, sier Alf R. Bjercke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media