Smart- kortet er her

Neste måned får de første bankkundene tilsendt splitter nye smartkort. Omleggingen til neste generasjon betalingskort vil koste flere hundre millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordea er først i Norge med de nye kortene, som skal avløse dagens magnetstripekort. De inneholder en liten databrikke eller chip, og skal være bortimot svindelsikre.

- Vi sender ut de første kortene 28. mai, sier informasjonssjef Tore Westhrin i Nordea til Dagbladet.

Norske kortkunder svindles for 140 millioner kroner årlig. Omleggingen starter med kredittkortene, som hittil har vært mest utsatt for svindel.

Øker ikke gebyrene

- Våre 330 minibanker er allerede forberedt for de nye kortene, og etter hvert skal de også kunne brukes i betalingsterminaler, sier Susanne Sæland Bøhler, ansvarlig for kortområdet i Nordea.

I Sverige er kostnadene ved omleggingen anslått til én milliard svenske kroner. Dette dekker nye kort, minibanker, betalingsterminaler og dataløsninger. I Norge er det ikke gjort liknende beregninger. Men informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) regner med at kostnaden per kunde blir omtrent lik.

Det betyr en utgift på flere hundre millioner kroner i Norge, men kundene skal slippe å ta regningen.

Nytt system fra 2005

- Kortene er noe dyrere å produsere, men det blir ingen gebyrendringer, forsikrer Sæland Bøhler. Terminalene vil bli klargjort for de nye kortene som et ledd i den normale tekniske oppgraderingen.

- Meningen er at bransjen skal gå over til den nye chip-teknologien innen utgangen av 2005. Men bankene står helt fritt i forhold til denne tidsplanen, sier Stein Haakonsen i FNH.

I bankene har holdningen vært at det ikke haster med å ta i bruk de nye kortene. Magnetstripekortene er sikre nok i mange år ennå hvis kort og kode holdes atskilt.

- Det er lite misbruk i vårt system, som bruker pinkode og dekningskontroll mot konto. Men vi må følge opp, fordi en ny europeisk avtale gjør at bankene med dårligst sikkerhet får erstatningsansvar, sier avdelingsdirektør Jan Digranes i Sparebankforeningen.

I Sverige og Finland er Nordea allerede i gang med innføring av den nye teknologien, og har hittil i år sendt ut 200000 kort i Sverige. Hastverket skyldes frykt for at kortsvindel skal få stadig større omfang.

- Vi ser ikke på dette som en kostnad. For oss vil omleggingen være lønnsom, fordi misbruket vil gå ned, sier Tore Westhrin i Nordea.

DATABRIKKE: - Foreløpig vil de nye kortene blir brukt som vanlige betalingskort, men databrikken gjør at det kan legges inn en rekke andre funksjoner i kortet, sier Susanne Sæland Bøhler i Nordea. Det gylne feltet øverst på kortene er databrikken som erstatter magnetstripa.