Smart:  Det kan lønne seg å samle smålånene, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
Smart: Det kan lønne seg å samle smålånene, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Vis mer

Smart å samle smålån

Å bruke billig gjeld til å nedbetale mindre lån kan gi store besparelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Finansavisen): I dag er det mulig å få boliglån på under tre prosent. Kredittkortgjeld kan derimot fort koste 25 prosent, og selv for sent betalte regninger gir en strafferente på 8,75 prosent.

- Man kan i enkelte tilfeller bake smålån inn i boliglånet, men da er det viktig å ta kontakt med banken i en tidlig fase og før man får store betalingsproblemer, utdyper forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Finansavisen.

- Ved å refinansiere dyre smålån med boliggjeld vil man kunne oppnå en lavere rente på disse.
  Trekkes over flere år Reitan påpeker at grepet ofte fører til at smålånene trekkes ut over en lengre periode. For eksempel nedbetales billån gjerne over fem til syv år, mens tilsvarende for boliglån er 20-30 år.

Refinansiering gjør dermed at de månedlige avdragene blir mindre, mens de samlede rentekostnadene over gjeldsperioden øker, skriver Finansavisen.

Et eksempel: Dersom et femårig billån, med en effektiv rente på 5 prosent refinansieres med et 20-årig boliglån med en rente på 2,8 prosent, krymper de månedlige avdragene med nesten tre firedeler. De samlede renteutgiftene blir derimot mer enn dobbelt så høye.

- Den delen av boliglånet som brukes til å samle smålånene burde nedbetales raskere, for å unngå et slikt scenario, råder Nordeas forbrukerøkonom overfor Finansavisen.

Skaff deg oversikt En annen forbrukerøkonom, Silje Sandmæl i DNB, anbefaler at man først skaffer seg en oversikt over de ulike kreditorene.

- Gå igjennom regningsbunken og se på saksnumrene, slik at du ikke skriver opp dobbelt, sier hun til Finansavisen.

- Du kan også sjekke selvangivelsen din, og Norske Inkassobyråers Forening har en fin service hvor medlemmene opplyser deg om eventuell gjeld du har hos dem.

Med gjeldsoversikten i hånden tar man så turen til banken, som kan vurdere mulighetene til å samle dyre smålån.

Flere nyheter Disse pensjonistene taper to år på rad Du trodde kanskje Oslo var dyrest i verden?
Rentekamp utløser ordkrig mellom bankene

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer