Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smart grep

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det var et ganske smart grep av regjeringen å foreslå 1,5 prosent konjunkturavgift på lønnsutgiftene i privat sektor. Inntekten på ca. 6 milliarder kroner gir regjeringen rom til å styrke velferdssamfunnet på en rekke områder som sentrumspartiene stort sett sier ja til. Avgiften demper veksten i privat sektor, og gjør det mulig å øke innsatsen i offentlig sektor uten overoppheting i økonomien.
  • Budsjettet har klassiske sosialdemokratiske trekk ved at opplegget finansierer velferdstiltak gjennom skatte- og avgiftssystemet og markerer avstand til Høyre og Fremskrittspartiet. Utbytte på aksjer skal ikke lenger være helt skattefritt. Budsjettet omfordeler i tråd med utjevningsmeldingen fra den forrige regjeringen, og er klart innrettet på å skape flertall sammen med sentrum. Når sentrum kommer med sitt alternativ, vil det beholde de fleste av regjeringens forslag til utgifter, men med en annen inndekning enn konjunkturavgiften. Da burde det være mulig å finne et kompromiss.
  • Stramheten gjorde at markedet tok imot budsjettet uten frykt for en stor renteøkning. Regjeringen bruker mindre av oljepengene enn tilfellet er i år. Her er det forhandlingsrom med sentrum som blant annet synes budsjettet har svak miljøprofil og et puslete momsgrep. I går var sentrum kritisk til forslaget om å legge moms på tjenester, selv om Bondevik-regjeringen var inne på liknende tanker. Etter hvert som tjenestesektoren har vokst seg stadig større, var det et tidsspørsmål før fritaket ville falle.
  • Regjeringen sier at budsjettet er såkalt nøytralt. NHO sier at det er ekspansivt. Vi tror NHOs beskrivelse av opplegget er riktigere enn regjeringens. Det endelige budsjettkompromisset bør derfor ikke svekke balansen. Sentrum har lært av å sitte i regjering, og lar seg ikke friste til å pøse ut penger slik Carl I. Hagen gjør. Det øker sannsynligheten for at budsjettet som Stortinget til slutt gir landet, forhåpentligvis uten å gå veien om regjeringsskifte, fortsatt vil være ansvarlig og ikke et risikabelt eksperiment.