Smart nok til å henrettes

Daryl var for dum til å dø. Men så snakket han lenge med advokatene. For lenge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august 1996 bortførte Daryl Atkins og kameraten William Jones 21 år gamle Eric Nesbitt like ved flyplassen Langley i Virginia. De ranet ham for 60 dollar. Så tvang de ham til å ta ut 200 dollar fra en bankautomat, før de kjørte til et øde sted og skjøt ham åtte ganger.

Atkins var 18 år da han drepte og fikk dødsstraff. Jones, åtte år eldre, slapp med livsvarig fordi han vitnet mot kameraten.

Men høyesterett satte dødsdommen til side i en felles avgjørelse som fritar mentalt tilbakestående fra henrettelse. Det skjedde i 2002.

Daryl var likevel ikke trygg, siden USAs øverste domstol overlot til delstaten å avgjøre om han virkelig står så langt tilbake som forsvarerne hevder. Den rettssaken startet mandag.

Ikke skarpest

At Daryl har mindre å rutte med enn andre, er det liten tvil om. Han strøk i annenklasse, klarte såvidt fjerde. Da han kom til ungdomsskolen, bestemte læreren at gutten skulle la bøkene ligge og konsentrere seg om konkrete ferdigheter som å lese menyer og gateskilt.

En psykiatrisk rapport konkluderer med at Daryl har en IQ på 59 og en mental alder mellom ni og tolv år.

Men aktoratet i Virginia benekter at drapsmannen er tilbakestående og hevder at han behersker fremmedord som \'parab le\' og \'deja vu\', samt kan definere det matematiske begrepet Pi.

Litt skarpere?

De fleste delstater regner 70 som IQ-grensen for tilbakestående, Virginia også. Årene som er gått siden dommen, og det tette samarbeidet med forsvarerne, kan ha økt Daryls ferdigheter.

Testen som ga IQ-tallet 59, ble foretatt i 1998. Han har scoret 74 og 76 på senere tester.

Evan Nelson, som testet Atkins både i  98 og i fjor, skriver i en rapport at den hyppige kontakten med de mange advokatene hans, har gitt Daryl større intellektuell stimulans enn han fikk i oppveksten.

Hvis juryen i Yorktown kommer til at Daryl er smart nok til å henrettes, kan forsvarerne ha gjort ham en bjørnetjeneste.

Kilder:

Mentalt skikket? (Washington Post)

Juryen utvelges (Washington Post)

For enkel til å dø? (The Times)

FARLIG FORSTAND: Atkins på vei inn i rettssalen mandag.