Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Smart trekk av Røkke

BI-rektor Torger Reve mener det var et smart trekk av Kjell Inge Røkke å legge inn bud og kjøpe Aker-aksjer nå. Professor ved Handelshøyskolen, Thore Johnsen, sier at hvis Røkke klarer å bevise at han er rette mann på rett sted, kan han i neste omgang selge Aker-aksjer med stor fortjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Røkke er en forretningsmessig eier som er stor og som engasjerer seg svært meget i bedriftens indre liv. Det er vanlig i slike tilfeller at markedet setter spørsmålstegn ved hvor god eier vedkommende er, sier Johnsen.

Han understreker at han ikke har detaljkunnskap om Aker RGI spesielt, men at hans kompetanse er markedet generelt.

- Hvorfor setter man spørsmålstegn ved Røkke?

- Aktører i markedet mistenker at han blander sammen interesser han har i Aker med andre interesser. Det er altså en mistanke om at han favoriserer seg selv med fordelaktige kontrakter og forbindelser.

Johnsen understreker at han ikke vet noe som skulle tilsi at det er noe i mistankene, men at dette er et problem eiere som Røkke må leve med.

- Derfor får Røkke kjøpt aksjer til en pris som antydes å være opptil 30 prosent under reell markedsverdi, sier Johnsen som mener dette er en god løsning for alle parter:

- De som ikke tror Røkke er den beste, vil være de første til å selge seg ut. For dem er det en drømmesituasjon å kunne hoppe av nå, til den prisen Røkke gir dem. Samtidig er det en drømmesituasjon for Røkke å få kjøpt aksjer til en pris han må mene er god. Jeg regner med han har stor tillit til seg selv - og dermed regner med at selskapets verdi under hans ledelse vil stige.

Johnsen vil ikke spekulere på om det ligger andre interessenter bak Røkkes kjøp av aksjer.

- Men det er påfallende at han har styrke til å finansiere dette. Jeg skulle tro at her må det være annet enn regulære lån - det kan ligge andre bakom som vil ha inntekter, mener Johnsen, og understreker at det blir spekulasjoner.

Johnsen kaller Røkkes utkjøp en klassisk operasjon som ikke er så kjent i Norge, men mye brukt i USA - private enkeltinvestorer som kjøper opp store selskaper for lånte penger.

- Jeg ser heller ikke bort fra at Røkke nå har kommet til et punkt hvor han ønsker å trekke selskapet ut av børsen. Når han er såpass stor eier, vil hans disposisjoner bli fulgt med så stor oppmerksomhet at det kan føles ubehagelig.

Rektor ved Bedriftsøkonomisk Institutt, Torger Reve, peker på at sementbransjen er en syklisk bransje og at aksjemarkedet generelt er usikker på framtida.

- Var dette et smart trekk av Røkke?

- Ja. Det er ingen tvil om at denne mannen forstår business og forstår hvordan aksjemarkedet fungerer. Dessuten handler dette om timing, og jeg tror Røkke la inn sitt bud på riktig tidspunkt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!