Smarte småstein

I april 1989 lanserte daværende visepresident Dan Quayle det inntil da mest fantasifulle stjernekrigsprosjektet under det klingende navnet «Smarte småstein».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Quayle ville det kunne «revolusjonere mye av tenkningen omkring et strategisk forsvar». Det var bare tull, i likhet med det meste annet som har vært lansert siden Ronald Reagan lanserte sitt strategiske fantasifoster i 1983. Men stjernekrigen vil ikke ta slutt så lenge velgerne liker den, og nå skaper den trøbbel for Bill Clinton og Al Gore.

Det var hydrogenbombens far, Edward Teller, som sto bak lanseringen av «Smarte småstein» etter at hans egne ideer om kjernefysiske røntgenbomber med styrespeil i verdensrommet viste seg å være ugjennomførlige. Den nye planen var å utplassere tusenvis av små satellitter med sensorer, datamaskiner og framdriftsmaskineri i lave baner i verdensrommet. De skulle registrere fiendtlige atomraketter, og styre seg selv inn på kollisjonskurs

  • Etter at også dette fantasifosteret viste seg å være ugjennomførlig, i likhet med kraftige laserkanoner på fjelltopper og i verdensrommet, handler det nå, etter at 60 milliarder dollar er svidd av, om et begrenset rakettskjold som kan skyte ned omkring et dusin atomraketter avfyrt mot USA av slyngelstater som Nord-Korea, Kina, Iran, Irak eller Libya. Teknologisk er utfordringen å skyte ned en kule med en kule. Men verken Bill Clinton eller noen andre har forklart hvordan et rakettforsvar kan hindre at en atombombe på koffertstørrelse blir smuglet inn sjøveien og detonert i havnebyene Los Angeles eller New York. Hvis det er terror det gjelder å forhindre, er det mer effektivt å ruste opp det amerikanske tollvesenet.
  • Den teknologien som nå blir testet, virker heller ikke, selv om den bygger på den opprinnelige ideen som det ble avtalt forbud mot i den såkalte ABM-avtalen fra 1972. Ronald Reagan utfordret USAs beste hjerner til å berge USA ut av det såkalte MAD-konseptet der forkortelsen står for «garantert, gjensidig ødeleggelse». Reagans retoriske spørsmål var: «Er det ikke bedre å berge enn å ta liv?» Blant amerikanere flest var dette populært, og stjernekrigen har levd videre etter at Reagan gikk av. Programmet har overlevd reduksjoner i de amerikanske forsvarsbudsjettene, sviktende offentlig interesse, Sovjets sammenbrudd og teknologiske fiaskoer som gjør at det i dag er like umulig å utplassere et fungerende system som det var da Ronald Reagan lanserte sin luftspeiling den 24. mars 1983.
  • For ett år siden inngikk president Bill Clinton et kompromiss med det republikanske flertallet i Kongressen om å utplassere et begrenset rakettforsvar «så snart det var teknisk mulig». Testen sist lørdag skulle demonstrere akkurat det. Etter fiaskoen har Bill Clinton og hans arvtaker Al Gore skaffet seg alle problemene og ikke fått noen av fordelene. Utenrikspolitisk har rakettforsvaret stanset samarbeidet med Russland om atomnedrustning. Kina truer med å starte et våpenkappløp i Asia som vil provosere fram kjernefysisk opprustning både i India og i Pakistan. I går fikk USAs forsvarsminister William Cohen som kom på besøk, en ny kraftig, verbal omgang av kineserne. USAs allierte i NATO mener at de amerikanske planene er ytterst risikable, teknisk tvilsomme og helt ødeleggende for atomnedrustningen.
  • Men det republikanske flertallet i Kongressen vil ha et rakettforsvar. President Bill Clinton har lansert sine planer for å beskytte Al Gore mot kritikk fra konkurrenten George W. Bush. Bush er tilhenger av et rakettforsvar som likner det Reagan fantaserte om. I stedet for et vern mot denne kritikken kan tilhengerne av rakettforsvaret nå gjøre Al Gore medansvarlig for stjernebommen.
  • Stjernekrigen er en arv fra den kalde krigens terrorbalanse da verden befant seg et tastetrykk og en dr. Strangelove fra utslettelsen. Reagan lovet å befri amerikanerne fra marerittet. Det var en bløff, men så populært blant velgere som ønsket seg bort fra vanviddlogikken at både Clinton og Gore nå må være troende tilhengere så lenge Bush og Kongressen er det.