Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smartere enn du tror

Ny forskning viser at intelligens er mer enn IQ.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er 10 ulike intelligenstyper

Vi har minst ti forskjellige intelligenstyper, og det er fullt mulig å bli smartere. Naturalistisk intelligens, intuitiv intelligens, fysisk intelligens og numerisk intelligens.

Dette er bare noen av intelligenstypene som nå supplerer og utfordrer det gamle IQ-begrepet.

Forutsi prestasjoner

Boka «Er du smartere enn du tror?» av den engelske psykologen Claire Gordon ble nylig utgitt på norsk. Den tar for seg de ulike begrepene, og hvordan du kan bli smartere i alle de forskjellige intelligenstypene.

Den norske psykologen Per Carlenius tror de nye begrepene kan være fornuftig.

-  Poenget med intelligensmåling er å forutsi hvor godt noen vil klare å prestere i framtida, på bakgrunn av tidligere erfaringer, opplevelser og oppførsel. Det gjenstår nok en del forskning før alle begrepene blir like nyttige, men på sikt kan det være verdifullt, sier Carlenius.

Claire Gordon definerer intelligens som vår evne til å forstå hendelser og informasjon, og å bearbeide informasjonen rasjonelt, slik at vi kan handle smart i forhold til det som foregår rundt oss.

Ukas vinnerlag

På Vålerenga i Oslo møter vi ukas smarteste gjeng i den store spørrekonkurransen, Super-quiz, på Vålerenga Vertshus. Vinnerlaget skåler i øl, og sier de ikke er i tvil: Det er den totale intelligensen som teller.

-  Når vi skal vinne i quiz må vi finne en felles intelligens, sier Margareth Heir.

Vinnerne tror intelligens handler om å se problemstillinger, og å sette kunnskap i en sammenheng.

-  Ja, for det nytter liksom ikke på å være smart hvis man ikke vet når man skal bruke kunnskapen, sier Hans-Kristian Rognstad.

-  Når er dere smartest?

-  På jobb kanskje, når jeg tenker mye, sier Siri Fjellheim.

-  Etter en øl, sier Margareth Heir.

-  Nei, det må være når jeg greier å bruke eksisterende kunnskap til noe nytt. Noe som bare jeg har funnet ut, sier Anders Bryn, og får smarte nikk fra resten av laget.

-  Det var smart det, sier Eva Heir.

Forskere verden over har i over 100 år forsøkt å lage en samlende intelligensdefinisjon, uten å lykkes. Forskerne er også uenige om det er mulig å bli mer intelligent eller ikke. Men Claire Gordon mener det er fullt mulig å utnytte hjernen langt bedre på de fleste områder. Hun mener de fleste er smartere enn de tror, og at de er smarte selv om de ikke forstår vanlige IQ-tester.

-  Vi har alle sterke og svake sider, men vi kan bli bedre hvis vi jobber med våre svake sider.

-  Når du har klart å finne ut hvilke sterke sider du har, kan du bruke dem til eget beste i søken etter kunnskap og egenutvikling. Vi er alle intelligente på hver vår måte, og hver av oss må utvikle vårt potensial og utnytte det for å kunne skape muligheter for læring og utvikling, skriver forfatteren.

Psykolog Per Carlenius mener samfunnet kan tjene på den moderne begrepsoppdelingen.

-  Et begrep som fysisk intelligens har mye for seg. Hvis talentspeidere kan finne ut hvor høy fysisk intelligens unge idrettsutøver har, kan de bedre forutsi hvor gode de kan bli. Det er akkurat det samme som at det er bortkastet å la personer med lav IQ gå gjennom en flygerutdannelse, sier Carlenius.

Følelsesintelligens

Emosjonell intelligens er det mest etablerte «nye» intelligensbegrepet.

Forsker Hallvard Føllesdal arbeider nå med en doktorgrad om emnet ved Universitetet i Oslo.

-  Det er viktig å skille emosjonell intelligens fra vanlige personlighetstrekk. Ordet brukes forskjellig av ulike forskere, og er vanskelig å måle. Men det handler om hvordan personer oppfatter, forstår, bruker og håndterer følelser, sier Føllesdal.

Han mener det er god grunn til å tro at vi kan få høyere emosjonell intelligens.

-  Flere studier viser at vi kan bli flinkere til å lese andres følelser, og at det er mulig å bli flinkere til å vise empati og håndtere egne følelser.

Triumf

Klokka ni er stemningen fortsatt høy på Vålerenga Vertshus. Vinnerlaget skåler i triumf.

-  Er dere smartere enn dere tror?

-  Ja, sånn som i dag. Det var en stund da vi tenkte at nei, dette var skikkelig kjipe spørsmål. Men så greide vi det likevel. Vi er nok smartere enn vi tror ja, sier Anders Bryn.

SUPER-SMART: Hans-Kristian Rognstad, Anders Bryn, Eva Heir, Margareth Heir, Siri Fjellheim og Lene Olsen er denne ukas smarteste gjeng på Vålerenga. Sammen i alle fall. - Det finnes milliarder av måter å være smart på, mener Hans-Kristian Rognstad.