CES 2017:

«Smarthanske» skal hjelpe slagpasienter

Etter å ha sett far og to onkler gå gjennom smertefull rehabiliteringsprosess, bestemte Hoyoung Ban seg for å utvikle et redskap for å hjelpe slagpasienter. 

SMARTHANSKE: Neofect var tilstede under CES 2017 i Las Vegas. Her demonstreres Rapael Smart Glove for slagpasienter.  REUTERS/Rick Wilking
SMARTHANSKE: Neofect var tilstede under CES 2017 i Las Vegas. Her demonstreres Rapael Smart Glove for slagpasienter. REUTERS/Rick Wilking Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En hvit hanske skal, ifølge produsenten, kunne hjelpe slagpasienter å gjenvinne kontroll av hendene sine.

CNN tech skriver i dag om «Rapael Smart Glove» fra selskapet Neofect. Dette er en hanske som plasseres på pasientens hånd. Den har bevegelses- og posisjonssensorer på fingre og håndledd. En app kobles til via bluetooth, og brukeren av hansken får tilgang til spill og aktiviteter som styrker musklene i hender og underarmer.

Gjenvinne kontroll av hendene
Hansken er utviklet av Hoyoung Ban. Etter at både hans far og to onkler fikk slag, ville han utvikle et redskap for å hjelpe slagpasienter å gjenvinne kontroll av hendene sine.

- Jeg så rehabiliteringsprosessen, og det var veldig smertefullt for både pasient og familie, sier Ban til CNN.

Han begynte å utvikle hansken i 2010. Hansken ble lansertb på årets Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas.

SPILL: Med hansken får pasientet øvd på bevegelse i underarm, håndledd og fingrene. Foto: EPA/MIKE NELSON
SPILL: Med hansken får pasientet øvd på bevegelse i underarm, håndledd og fingrene. Foto: EPA/MIKE NELSON Vis mer

Etter et slag eller traumatiske hjerneskader, kan mennesker miste kontroll over lemmer eller muskler i kroppen. Smarthansken hjelper dem som sitter igjen med i det minste litt bevegelse i hendene.

Hansken setter i gang underarm, håndledd og fingerbevegelser, for eksempel ved å spille kort, helle vin eller kaste ball. Appen følger spilletid og fremgang, slik at både lege og pasient kan se at mobiliteten er i bedring.

Antar at hansken hjelper
Slagsykepleier Torgeir Mathisen fra organisasjonen LHL hjerneslag, har lang erfaring med rehabilitering av slagpasienter Men han har aldri sett hansken eller noe lignende før.

- Jeg tenker at hvis denne hansken kan bidra til stimuli og bevegelse i armen, så er dette veldig positivt og interessant, sier Mathisen.

Han forklarer at det er avgjørende å komme tidlig i gang med bevegelse og aktiviteter etter et hjerneslag. Hjernen omorganiserer seg dersom den får stimuli og bevegelse tidlig, da kan andre hjerneceller ta over funksjonen til de døde hjernecellene.

Slagsykepleier Torgeir Mathisen fra LHL hjerneslag. Foto: Privat.
Slagsykepleier Torgeir Mathisen fra LHL hjerneslag. Foto: Privat. Vis mer

- Dersom hansken bidrar til mer aktivitet og bevegelse i tiden etter slaget, så er det rimelig å anta at dette hjelper. Jeg vet at blant annet Sunnaas sykehus bruker bevegelsesspill i i rehabiliteringen, med bevegelsessensorer, hvor pasienten kan spille for eksempel en idrett, sier Mathisen.

Fakta om hjerneslag

  • Hvert år rammes ca. 12 000 av hjerneslag
  • Hjerneslag oppstår plutselig, og skyldes en blodpropp eller en blødning i hjernen
  • Hjerneslag kan ramme i alle aldre, men gjennomsnittsalder for førstegangs hjerneslag er 75 år for menn og 78 år for kvinner
  • Ca. 85 prosent av hjerneslagene er hjerneinfarkt (blodpropp), ca.13 prosent er hjerneblødning og to prosent er uspesifiserte hjerneslag
  • Hjerneslag er den tredje hyppigste årsak til død og den hyppigste årsak til alvorlig funksjonshemning og langvarig institusjonsomsorg
  • Dominerende risikofaktorer for hjerneslag er høyt blodtrykk, lipidforstyrrelser, atrieflimmer, røyking og diabetes
  • Symptomer på hjerneslag inntreffer plutselig og uventet med tap av en eller flere kroppsfunksjoner
  • Vanlige symptomer kan være plutselig vanskelig å prate, smile eller løfte armene
  • Ved symptomer på hjerneslag skal man alltid ringe 113 umiddelbart

Kilde: LHL Hjerneslag

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer