(Dagbladet): En hvit hanske skal, ifølge produsenten, kunne hjelpe slagpasienter å gjenvinne kontroll av hendene sine.
CNN tech skriver i dag om «Rapael Smart Glove» fra selskapet Neofect. Dette er en hanske som plasseres på pasientens hånd. Den har bevegelses- og posisjonssensorer på fingre og håndledd. En app kobles til via bluetooth, og brukeren av hansken får tilgang til spill og aktiviteter som styrker musklene i hender og underarmer.
Gjenvinne kontroll av hendene
Hansken er utviklet av Hoyoung Ban. Etter at både hans far og to onkler fikk slag, ville han utvikle et redskap for å hjelpe slagpasienter å gjenvinne kontroll av hendene sine.
- Jeg så rehabiliteringsprosessen, og det var veldig smertefullt for både pasient og familie, sier Ban til CNN.
Han begynte å utvikle hansken i 2010. Hansken ble lansertb på årets Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas.

Etter et slag eller traumatiske hjerneskader, kan mennesker miste kontroll over lemmer eller muskler i kroppen. Smarthansken hjelper dem som sitter igjen med i det minste litt bevegelse i hendene.
Hansken setter i gang underarm, håndledd og fingerbevegelser, for eksempel ved å spille kort, helle vin eller kaste ball. Appen følger spilletid og fremgang, slik at både lege og pasient kan se at mobiliteten er i bedring.
Antar at hansken hjelper
Slagsykepleier Torgeir Mathisen fra organisasjonen LHL hjerneslag, har lang erfaring med rehabilitering av slagpasienter Men han har aldri sett hansken eller noe lignende før.
- Jeg tenker at hvis denne hansken kan bidra til stimuli og bevegelse i armen, så er dette veldig positivt og interessant, sier Mathisen.
Han forklarer at det er avgjørende å komme tidlig i gang med bevegelse og aktiviteter etter et hjerneslag. Hjernen omorganiserer seg dersom den får stimuli og bevegelse tidlig, da kan andre hjerneceller ta over funksjonen til de døde hjernecellene.

- Dersom hansken bidrar til mer aktivitet og bevegelse i tiden etter slaget, så er det rimelig å anta at dette hjelper. Jeg vet at blant annet Sunnaas sykehus bruker bevegelsesspill i i rehabiliteringen, med bevegelsessensorer, hvor pasienten kan spille for eksempel en idrett, sier Mathisen.
Fakta om hjerneslag
- Hvert år rammes ca. 12 000 av hjerneslag
- Hjerneslag oppstår plutselig, og skyldes en blodpropp eller en blødning i hjernen
- Hjerneslag kan ramme i alle aldre, men gjennomsnittsalder for førstegangs hjerneslag er 75 år for menn og 78 år for kvinner
- Ca. 85 prosent av hjerneslagene er hjerneinfarkt (blodpropp), ca.13 prosent er hjerneblødning og to prosent er uspesifiserte hjerneslag
- Hjerneslag er den tredje hyppigste årsak til død og den hyppigste årsak til alvorlig funksjonshemning og langvarig institusjonsomsorg
- Dominerende risikofaktorer for hjerneslag er høyt blodtrykk, lipidforstyrrelser, atrieflimmer, røyking og diabetes
- Symptomer på hjerneslag inntreffer plutselig og uventet med tap av en eller flere kroppsfunksjoner
- Vanlige symptomer kan være plutselig vanskelig å prate, smile eller løfte armene
- Ved symptomer på hjerneslag skal man alltid ringe 113 umiddelbart
Kilde: LHL Hjerneslag