Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Småsparere taper 2,8 mrd. kroner - bankene håver inn

Mens 7.000 småsparere taper 2,8 milliarder kroner på fondet DnB NOR Eiendomsinvest I, har bankene skuffet inn 5 milliarder kroner.

 Store tap:  Småsparere taper 2,8 milliarder på DnB Nor Eiendomsinvest I. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Store tap: Småsparere taper 2,8 milliarder på DnB Nor Eiendomsinvest I. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Notabene-gründer Rune Nicolaisen investerte 33 millioner kroner da DNB skulle sette opp et investeringsselskap for å kjøpe næringseiendom i 2006, det samme året han hadde solgt bokhandlerkjeden, skriver Finansavisen.

Når den amerikanske private equity-forvalteren Starwood Capital nå blar opp 11 milliarder kroner for DnB NOR Eiendomsinvest I, sitter han og de 7.000 øvrige aksjonærene igjen med smuler.

- Jeg er ikke fornøyd, men har ingen kommentarer, sier Nicolaisen, som vil få ut vel 9 millioner kroner, til Finansavisen.

Til sammen har aksjonærene gått inn med 4 milliarder kroner, mens det fra 2006 til 2008 ble kjøpt eiendom for 14 milliarder kroner.

I tillegg til Nicolaisen satset blant andre Leif Inge Karlsen, Paal Ivar Aasland og Bjørn Bergshaven deler av formuen på næringseiendom.

Et syndikat med banker, deriblant DNB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Sparebank 1 og BNbank, stilte med resten som lånekapital, skriver Finansavisen.

Milliardtap Basert på et lånebeløp på 8 milliarder kroner og en snittrente på 6 prosent årlig, har DnB NOR Eiendomsinvest I hatt 3,8 milliarder kroner i finansieringskostnader siden oppstarten.

I tillegg må selskapet ut med 1,2 milliarder kroner for å komme seg ut av de gjenværende forpliktelsene når Starwood overtar.

- Når bankene finansierer store eiendomsporteføljer og har sin margin, blir det store beløp år over år, sier styreleder Erik Gjellestad i DnB NOR Eiendomsinvest I til Finansavisen.

- Men det er bare bankene som har tjent penger på DnB NOR Eiendomsinvest I?

- Det stemmer forsåvidt, men om de har tjent mer på oss enn andre engasjementer, har jeg ikke oversikt over.

Flere nyheter Hermanruds nyttårsraketter
Fredriksen sikrer døtrene med eiendom
Beste børsuke siden 2011!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media