Småsparere tapte millioner - Kredittilsynet gransker saken

Spareproduktene ble presentert som trygge. Tønsberg-firmaet Berge Partners granskes.

GRANSKING: Kredittilsynet undersøker nå Berge Partners etter at flere småsparere har tapt millioner på spareprodukter. I dette bygget i Tønsberg har firmaet adresse. Foto: John Terje Pedersen
GRANSKING: Kredittilsynet undersøker nå Berge Partners etter at flere småsparere har tapt millioner på spareprodukter. I dette bygget i Tønsberg har firmaet adresse. Foto: John Terje PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Tønsberg-firmaet Berge Partners granskes nå av Kredittilsynet etter at småsparere har tapt flere titalls millioner kroner på spareprodukter firmaet har hatt agentur på.

- Alle polisene er solgt med krav om rådgivning. Vi ser dessverre at flere av rådgiverne har vært blant de verste i klassen. De fleste er konkurs eller har mistet konsesjonen. Det hjelper ikke å si at man ikke forstår hva man har solgt, sier Petter Berge i Berge Partners til Dagbladet.

Berge har vært agent for livsforsikringsprodukter fra det irske forsikringsselskapet Hansard siden 2004. Ett av spareproduktene han har formidlet er en type livsforsikring som garanterte for at kundens eventuelle tap ble begrenset.

For småsparerne som investerte i polisen, ble det presentert som at minst 80 prosent av det investerte beløpet ble sikret.

Blant investorene i Hansard-polisene, som åpenbart hadde høy risiko, var et uføretrygdet par som ble anbefalt å ta opp seniorlån med pant i sin bolig for å finansiere premien knyttet til Hansard-polisene, og en mann som etter et hussalg skulle forvalte 1,8 millioner kroner for sin datter og var ute etter et spareprodukt med begrenset risiko.

Nå står disse og flere andre småsparere ribbet tilbake. Kundene har i noen tilfeller mistet penger de har spart opp over tiår.

Advokat Johan Kristian Falk-Pedersen i advokatfirmaet StrayVyrje, representerer 27 småsparere som alle har tapt store penger på Hansard-poliser. Falk-Pedersen ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunktet fordi han regner med at konflikten mellom Berge og investorene vil ende i rettssalen.

- Grøsser
Berge Partners har brukt flere rådgiverfirmaer i distribusjonen av de omstridte Hansard-polisene. Flere av disse er nå konkurs, og flere har innrømmet skyld overfor kundene. Alle peker imidlertid tilbake på Berge Partners.

Ett av finansrådgivningsfirmaene som fortsatt er virksomme, og som har formidlet Hansard-produkter på vegne av Berge Partners er Invento Finansrådginving AS.

Til Kredittilsynet skriver Invento at de «lojalt har gitt videre den informasjon som ble gitt oss i markedsføringsøyemed» fra Berge Partners.

- Vi står for at ansvaret her ligger hos Berge Partners, sier daglig leder i Invento Finansrådgivning AS, Ernst M. Borge til Dagbladet.

Gunnar Knudsen Borgestad i nå havarerte Forvaltningsgruppen, avviste i fjor høst overfor Telemarksavisa (TA) at han hadde noe ansvar overfor kunder som hadde tapt penger på Berge Partners-produktet.

- Dersom jeg hadde visst de katastrofale konsekvensene av å bruke Hansard i forbindelse med strukturerte produkter, hadde jeg aldri anbefalt dette til en eneste kunde. Jeg grøsser hver gang jeg hører navnet Berge partners, sa Borgestad Knudsen til TA.

- Dette får Berge partners ta på sin egen kappe, og jeg vet fra kolleger at det er rasende kunder over hele landet som har blitt «lurt» inn i Hansard, sier Borgestad Knudsen til avisa.

- Trist
Petter Berge peker altså tilbake på rådgivningsfirmaene som ansvarlige for at kundene føler seg lurt.

- Men det er Berge Partners prospekter som er lagt til grunn for kundeinformasjonen, og i disse prospektene framgår det klart at muligheten for tap er begrenset.

- Prospektene var for produktet uten belåning. Velger kunden å belåne produktet blir risikoen annerledes. Alle kundene som har tegnet denne investeringen har skrevet under en egenerklæring om at de forstår risikoen ved belåning, sier Berge.

- Hvordan føles det at så mange føler seg lurt, og at alle peker på Berge Partners?

- At kunder føler seg lurt er trist, men at de peker på oss er tristere. Men det er forståelig de vil peke på dem som fortsatt eksisterer og ikke er konkurs, sier Berge.

Doblet omsetning
Petter Berge er ingen ukjent skikkelse i Finans-Norge. Han er tidligere administrerende direktør i SEB Enskilda banken i Norge, og ble så seint som i fjor sommer valgt inn i styret til Acta Asset Management.

Firmaet Berge Partners Ltd hadde en omsetning på 27,4 millioner kroner i 2006. Denne var doblet til 55,8 millioner kroner i 2007. Petter Berge sto med en inntekt på 1.280.794 kroner samme år.

Kredittilsynet har allerede hatt samtaler med aktørene i saken.

- Vi ser på om formidlingen av spareproduktene har skjedd i samsvar med norsk regelverk, og om informasjonen til kundene har vært tilfredsstillende, sier nestleder i Finans- og forsikringsavdelingen i Kredittilsynet, Erik Lind Iversen til Dagbladet.