Småsparerne lurt trill rundt

I et hemmelig styremøte natt til i går vedtok Telenor å senke prisen på selskapets aksjer. Flere timer før vedtaket ble gjort, var store investorer allerede informert om hva som var i ferd med å skje. Småsparerne, derimot, fikk ikke vite noe før fristen for å kjøpe var ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsnoteringen av Telenor er i ferd med å utvikle seg til en gedigen skandale. Ikke bare taper selskapet milliardbeløp på valget av tidspunkt, i tillegg er også landets småsparere de siste to døgnene lurt trill rundt.

Panikk

Historien er oppsiktsvekkende. Nærmest i panikk vedtok styret i Telenor natt til fredag å skru ned prisen på teleaksjen. I et hastig innkalt møte ble det opprinnelige intervallet på 50 til 68 kroner per aksje, nedjustert til mellom 42 og 46 kroner.

Før vedtaket ble gjort hadde ledelsen i Telenor i flere dager mottatt rapporter som viste katastrofalt lav interesse for aksjen blant store investorer. Emisjonen og børsnoteringen var i ferd med å bli en fiasko. I dagene før nedjusteringen ble Telenor og selskapets statlige eier informert av sine rådgivere og tilretteleggere om at markedsaktørene betraktet prisen på selskapet som for høy, og at den eneste muligheten til å få overtegnet aksjesalget var å senke prisintervallet.

Ga informasjon

Først etter midnatt i går fattet Telenorstyret sin beslutning. Men da hadde allerede større norske investorer etter det Dagbladet kjenner til fått beskjed fra sine meklere om at prisen ville bli senket. Et av meklerhusene som skal ha gitt slik informasjon til flere av sine kunder, er DnB Markets. Meklerhuset er norsk hovedtilrettelegger av aksjesalget og sentral premissleverandør til styret i Telenor og Nærings- og handelsdepartementet.

Det har tross gjentatte henvendelser ikke lyktes Dagbladet å få noen kommentarer fra DnB Markets.

For småsparerne ble den nye prisen først gjort kjent fredag klokka 07.00. Da var fristen for å kjøpe aksjer gått ut.

Storinvestorene har derimot kunnet kjøpe aksjer helt fram til midnatt.

- Toget er gått

Telenors informasjonssjef, Dag Melgaard, sier det er ukjent for selskapet at det skal ha foreligget ulik informasjon i markedet, men han bekrefter at det var tilretteleggernes råd som førte til at prisnivået ble nedjustert.

- Ja, det er de som fortalte oss at det ikke var mulig å gjennomføre aksjesalget på det prisnivået vi hadde.

Melgaard sier at det var torsdagens kraftige kursfall i de amerikanske markedene som utløste prisreduksjonen.

At småsparerne ikke ble gjort kjent med den nye prisen før fristen for å kjøpe aksjer ved emisjonen var ute, kommenterer han slik:

- Forutsetningen for småsparerne har hele tida vært at de måtte bestille ut fra et gitt prisintervall. De som har kjøpt, kan glede seg over at prisen blir lavere enn tidligere annonsert. For de som ikke benyttet sjansen, er toget gått. Våre rådgivere sier det ikke er juridisk mulig å forlenge fristen.

Rasende

Aksjesparerforeningens administrerende direktør, Knut T. Traaseth er rasende på Telenor.

- Her har man brukt flere titalls millioner kroner på å forsøke å skape en folkeaksje. Da bør man forvente at aksjonærene likebehandles.

Bønn

Traaseth har skrevet brev til Tormod Hermansen med bønn om at småaksjonærene gis en ny sjanse til aksjekjøp førstkommende mandag.

Også Aksjesparerforeningen sitter med indikasjoner på at det har foreligget ulik informasjon i markedet.

- Jeg tror ikke dette var noe som ble offentliggjort klokka sju i går morges. Det virker på meg som om flere var blitt gjort kjent med det tidligere.

torgeir.lorentzen@dagbladet.no

<B>FULL SVIKT:</B> Telenor og konsernsjef Tormod Hermansen har snytt nordmenn for folkeaksjen.