Smedvig i skuddet

Investorene på Oslo Børs ser ut til å ha tatt en oval helg i forbindelse med 1. mai, og aktiviteten er svært laber mandag formiddag. Smedvig stiger markert i tidlig handel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innskutt mellom siste helgen i april og fridagen 1. mai ser mandag 30. april ut til å bli et eneste stort gjesp. Aktiviteten den første drøye timen vitner ihvertfall om særdeles laber aktivitet.

Oljerelaterte aksjer ser i likhet med forrige uke til å være etterspurt. Smedvig åpnet opp over 4 prosent, og A-aksjen ble notert til 101 kroner. Det er det høyeste kursnivået siden begynnelsen av mars. Etter en drøy time noteres Smedvig til hundrelappen. Smedvig regner med å løfte driftsresultatet med 20 prosent til drøyt én milliard kroner i år. Det opplyste konserndirektør Ole Gladhaug på en presentasjon fredag, ifølge DN lørdag.

Gladhaug oppga ikke budsjettall på presentasjonen, men han bekreftet at selskapet er komfortabel med analytikernes estimater på 1.024 millioner kroner før salgsgevinster.

Gladhaug opplyste at Smedvig ikke vil sette i gang nye investeringer uten beskjeftigelse, og kontrahering av nybygg på dypt vann kan bli aktuelt om dypvannsmarkedet utvikler seg slik selskapet tror. I årsrapporten skriver Smedvig dette om markedet:

"I løpet av fjoråret økte utnyttelsesgraden for offshore-rigger fra 75 til 87 prosent. Dette ledet til et betydelig bedre marked. Global etterspørsel etter mobile rigger er ventet å vokse ytterligere i nær fremtid. Smedvig har for tiden en velbalansert ordrebok som består av kortsiktige og langsiktige kontrakter. Gitt selskapets aktuelle riggtilgjengelighet er Smedvig godt posisjonert til å trekke fordeler av en ventet gunstig markedsutvikling i årene som kommer. Selskapet har spesielt høye forventninger til boring i dypvannsmarkedet og anser utsiktene for fornyet oppdrag for boreskipet "West Navion" som lovende".

I en analyse i forrige uke tok Finanskanalen til orde for at Smedvig bør kjøpe den andre halvparten av borskipet "West Navion". På fredagens presentasjon bekreftet Gladhaug at Smedvig er interessert i boreskipet.

Smedvig opplyste imidlertid at selskapet er interessert i langtidsavtale for "West Navion".

- Markedet for denne typen enheter er ikke så sterk om vi hadde trodd, og gir ikke grunnlag for langtidskontrakter ennå. Men vi arbeider med flere prosjekter og mener vi kommer dit at vi kan slutte riggen langt, sa Gladhaug på presentasjonen.

Også andre oljerelaterte aksjer følger med opp. PGS som steg med godt over 20 prosent fra bunn til topp i forrige uke, stiger for tredje dag på rad. Oppgangen mandag ligger riktignok på beskjedne 1,6 prosent, og PGS handles i morgentimene til kurs 95,50 kroner. Det er fortsatt et par kroner under sluttnotering fra USA.

Nycomed Amersham stiger med hele 5,3 prosent til 69,50 kroner i morgentimene.

Sektoren gikk bra i USA før helga, og stadig flere meglerhus her hjemme har kommet med kjøpsanbefalinger etter at selskapet la frem overraskende gode resultater for første kvartal. Etter en drøy times handel er det omsatt Nycomed-aksjer for knappe 10 millioner kroner.

Norske Skog stiger for tredje dag på rad. En rekke skogselskaper har i den seinere tida varslet om nedstengning av kapasitet for ulike papirkvaliteter, og bransjen virker mer samkjørt i sine tilpassninger på tilbudssiden enn på lenge.

Norske Skog ventes for øvrig å legge frem et solid resultat for første kvartal seinere denne uka.

Kursen på A-aksjen er opp 2,8 prosent til 148 kroner, mens B-aksjen stiger med 2,8 prosent til 147 kroner. De to aksjeklassene vil for øvrig bli slått sammen i løpet av mai.

Merkantildata stiger med 4 prosent til 23,50 kroner etter den første drøye timen på Oslo Børs. IT-konsulenter utvikler seg generelt bra i Europa, og det er trolig dette som ligger bak kursoppgangen for det hardt prøvede selskapet mandag.

Merkantildata-sjefen Tom Adolfsen sliter med manglende tillit etter en rekke kvartaler med skuffelser fra den kanten. En analytiker som DN lørdag var i kontakt med sier at første kvartal normalt er svakt, og at den virkelig store prøven kommer etter andre kvartal:

- (...) Ser man at det også går dårlig i andre kvartal, som tradisjonelt skal være et bra kvartal, da tror jeg nok at tålmodighetene er slutt. Da tror jeg det blir bråk, sier analytikeren til DN.

Nykommeren Pan Pelagic stiger med 6,2 prosent til 24 kroner i begynnelsen av sin andre uke på Oslo Børs. Blant andre Pan Fish-sjefen Arne Nore har kjøpt aksjer i selskapet.

Itera faller marginalt etter at selskapet la frem resultat for første kvartal. Både omsetning og driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) øker fra første kvartal i fjor, men etter økte goodwill-avskrivninger og uendrede finansposter faller resultat før skatt.

Itera toner dessuten ned vekstforventningene for inneværende år. Itera noteres til kurs 6,60 kroner som er ned 1,2 prosent fra fredag.

At det er tyngre tider for internettkonsulenter bekreftes også av mandagens melding om at Mogul sier opp ansatte for å spare kostnader.

Ellers er ting som de pleier å være ved Oslo Børs. Det innebærer blant annet at Opticom er mest omsatt. Kursen stiger med 1,8 prosent og kursen ligger og vaker rett under 800 kroner.

Totalindeksen er opp en halv prosent til 1.348 poeng, og på hovedlisten er det omsatt aksjer for kun 377 millioner kroner.